Directiva stabileste obligatia legala de a introduce scheme de economisire a energiei in toate statele membre. Se prevede astfel obligatia distribuitorilor de energie si a societatilor de vanzare cu amanuntul a energiei de a economisi anual 1,5% din volumul vanzarilor de energie pe care le realizeaza, prin implementarea unor masuri de eficienta energetica, cum ar fi: imbunatatirea sistemului de incalzire, instalarea de ferestre de tip termopan si a acoperisurilor izolante la nivelul consumatorilor finali de energie.
Statele membre pot propune alte mecanisme de economisire a energiei
Conform directivei, statele membre au posibilitatea de a propune finantarea de programe sau acorduri voluntare care sa conduca la aceleasi rezultate, fara a impune vreo obligatie companiilor energetice.
"Directiva urmareste sa faca din sectorul public un exemplu de eficienta energetica. Noile reglementari prevad obligatia legala organismelor publice de a achizitiona cladiri, produse si servicii eficiente din punct de vedere energetic. Va fi promovata in acest mod comercializarea produselor si serviciilor eficiente energetic", se arata in comunicatul de presa.
Organismele publice vor trebui sa reduca treptat energia consumata in sediile proprii
Reducerea treptata a energiei consumata in sediile organismelor publice va trebui facuta prin efectuarea anuala a lucrarilor de renovare necesare care sa acopere cel putin 3% din suprafata totala a respectivului imobil.
Mai mult, Comisia se pronunta si pentru realizarea de economii energetice la nivelul consumatorilor. Directiva propusa prevede accesul rapid si gratuit la date in timp real si istorice privind consumul de energie, printr-un sistem mai precis de contorizare individuala, ceea ce va permite consumatorilor sa-si gestioneze mai bine consumul energetic.
IMM-urile care accepta audituri energetice pot primi stimulente
In ce priveste sectorul industrial, directiva propune acordarea de stimulente IMM-urilor care accepta audituri energetice, in timp ce companiile mari vor trebui sa isi auditeze activitatea sub aspect energetic pentru a facilita identificarea potentialului de reducere a consumului.
Reglementarile Comisiei propun monitorizarea nivelurilor de eficienta a noilor instalatii de generare a energiei, dar si elaborarea unor planuri nationale de incalzire si racire.
Directiva mai prevede ca in 2014 Comisia sa realizeze o evaluare a progreselor inregistrate in vederea atingerii obiectivului UE de a creste eficienta energetica cu 20% pana in 2020 si, daca va fi necesar, sa introduca o noua propunere legislativa prin care sa stabileasca obiective nationale obligatorii de crestere a eficientei energetice.
"Cele mai recente estimari ale Comisiei, luand in considerare obiectivele nationale de eficienta energetica pentru anul 2020 pe care statele membre si le au fixat singure in cadrul strategiei Europa 2020, arata ca UE este inca departe de a-si putea atinge obiectivul", mai precizeaza sursa citata.
Comentarii articol (0)