Buna ziua!
Ma intereseaza sa stiu daca exista o lege DEJA prin care TOATE blocurile au obligatia sa se reabiliteze termic, pe cheltuiala proprietarilor, deoarece exista proprietari fara resurse financiare. In caz ca se discuta de catre asociatie problema reabilitarii si din 10 apartamente, 3 nu sunt de acord, ce se intampla? pot fi SOMATI proprietarii sa participe la reabilitare sau aceasta nu se face decat cu 100% voturi pentru?
Multumesc
Nu este o lege...acesta este un program national pentru reabilitare termica. Sunt mai multe variante de actiune pana se ajunge la incheierea contractului. Dupa stiinta mea, inainte de toate se face o cerere catre primarie, dar....cererea este aprobata daca toti locatarii doresc aceasta reabilitare si inclin sa cred ca acesasta este abordarea corecta deoarece sunt multi bani la mijloc si se pune problema de recuperarea unei parti din costuri (de la locatari). Poate ca este si o alta abordare....eu pe aceasta o stiu.
Trebuie sa stati de vorba cu toti oamenii in AG. Aveti toti pasii in legislatie. Apoi o echipa din cadrul asociatiei trebuie sa se implice f. serios in aceasta problema, altfel ve-ti astepta mult si bine, "de la stat" - ca asa mai interpreteaza unii: sa vina statul sa ne consolideze locuinta proprietate personala, ca de aia e stat!
Mai "vorbim' aici pe forum. Si noi suntem abia la inceput.
Mult succes, Adam Grecu.
Pentru karpop
Conform acestei legi, reabilitarea se poate face cu acordul a jumatate plus unu din numarul total al proprietarilor imobilului. Iar daca decizia este luata, atunci ceilalti proprietari - care nu au fost de acord cu participarea la acest program, fie ca nu au bani, fie din alte motive - vor fi obligati sa plateasca. Personal, mi se pare absolut incorect acest lucru, pentru ca - asa cum ati mentionat si dvs. - este vorba despre foarte multi bani. Pe de alta parte, din cate stiu eu, fondurile pentru acest an s-au cam terminat si, de aceea, chiar daca proprietarii din imobilul in care locuiti au decis sa va inscrieti in program si sa vi se ceara sa platiti lunar o anumita suma in acest scop, interesati-va daca blocul a fost acceptat pentru finantare. Altfel, puteti avea surpriza ca banii care vi se solicita (si care intra, conform legii, in asa-numitul Fond de reparatii) nu se vor duce pe cu totul altceva.
In ceea ce priveste existernta unei legi prin care proprietarii ar fi obligati sa reabiliteze termic pe cheltuiala lor, imobilul in care locuiesc, Legea 230/2007 care reglementeaza functionarea asociatiilor de proprietari are un articol in acest sens, pe care vi-l redau: "Proprietarii sunt obligati sa ia masuri, in cadrul asociatiei, pentru modernizarea, consolidarea, reabilitarea termica, precum si pentru cresterea performantei energetice a cladirii, dupa caz, potrivit prevederilor legale, si sa achite cota parte din costurile aferente". Aceasta nu este insa o obligatie imperativa, nu este dat niciun termen, iar esenta acestui articol de lege este ca sa faci din casa un lucru bun. Asadar, nu reprezinta nicidecum o obligatie pentru a va inscrie in acest program de reabilitare.
In BV, pt un apt de 2 camere se estimeaza ca proprietarul ar avea de platit 2800 lei... :-/ Pe "cont propriu e mai ieftin...
Citez din Ordonanta (din motivare): Situatia extraordinara prevazuta de art. 115 alin. (4) din Constitutia Rominiei, republicata, consta in necesitatea reducerii consumului de energie pentru incalzirea blocurilor de locuinte, in conditiile asigurarii si mentinerii climatului termic interior in apartamente, prin promovarea de programe integrate Planului national de eficienta energetica.
Art.115 al 4 Constitutia din 2003: Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora.
Efectul gazelor de sera trebuie... diminuat (corect!) dar tocmai aceasta e masura cea mai indicata – mai ales in aceasta perioada de "criza" sa se gandeasca "adunarea banilor de la populatie? pt ca reabilitarea va incepe dupa un an sau doi...
Reducerea consumului de energie pt incalzirea blocurilor de locuinte... Bine! Cei care au / au avut bani si-au rezolvat, deja, problema iar cei care nu au avut / nu au bani nu isi permit sa procedeze la reabilitare. Se vehiculeaza ideea ca se vor gasi solutii! „Se vor”, e la timpul viitor – si, deocamdata, cei mai multi abia reusesc sa traiasca prezentul...
Ce fac cei care au rezolvat deja problema?
La cate ordonante au dat guvernele romanesti s-ar putea spune ca traim o vesnica "situatie extraordinara”. Daca "eficienta termica” e o situatie extraordinara cum sunt, oare, situatiile cand pamantul pleaca la vale cu locuintele oamenilor, cum e situatia cu digurile – care nu sunt pe unde trebuie – cu albiile putin adanci ale raurilor, cu defrisarea necontrolata a padurilor, cu "exterminarea” zonelor verzi de prin orase, cu exterminarea florei si faunei de prin Delta? Ca exemple...
Aceasta ordonanta – ca si cea prin care firmele au – n-au venit / profit platesc impozit – e menita sa aduca la bugetul statului niste bani care au fost "alocati” inainte de a se identifica sursa de unde vor "veni” acestia...
Ar fi mai ieftin sa ofere oamenilor bani pt a-si cumpara electrocasnice noi – degeaba izolez peretii daca frigiderul si televizorul sunt vechi de 30-40 de ani!
Directiva 2006/32/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind eficienta energetica la utilizatorii finali si serviciile energetice si de abrogare a Directivei 93/76/CEE a Consiliului prevede, printre altele, ca statele membre sa ia toate masurile pentru imbunatatirea eficientei energetice la utilizatorii finali si stabilirea unei tinte nationale de minimum 9% privind economiile de energie pentru al 9-lea an de aplicare a directivei.
Eficienta energetica la utilizatorii finali... Poate am creierul pe moatze, dar pot intelege prin aceasta expresie ca furnizorii de energie ar trebui sa ia masuri pt ca energia sa nu se risipeasca pana ajunge la mine.
Servicii energetice – adica, dau bani pt ca furnizorii de energie sa nu aiba pierderi; adica, sa aiba randament pe banii mei? Nu calculeaza destul "pausal” si la apa, si la termoificare, si la electricitate?
Dupa capul guvernantilor romani "cheia economisirii energiei e consumatorul final” – pe banii mei, adica, pt ca furnizorii vor practica aceleasi metode de calcul, aceleasi estimari (consum-nu consum, platesc "estimativul” si apoi se "regleaza” – haida-de!). Contoare performante ar trebui, tevaraie de calitate etc – sunt mai importante, pt ca, degeaba imi izolez peretii cand energia se risipeste pana ajunge la mine!