„Este un program prin care statul se implica si sprijina direct IMM-urile pe doua componente: dezvoltarea si sustinerea investitiilor, crearea si mentinerea locurilor de munca”, a afirmat primul-ministru Emil Boc la inceputul sedintei de Guvern mentionate.
Astfel, prin acest program, intreprinderile mici si mijlocii pot obtine o subventionare partiala a dobanzii unui credit contractat de la o banca si, totodata, o garantie guvernamentala pentru respectivul credit.
„Avantajele pe care le prezinta acest program sunt doua: subventionarea a maximum 70% din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM doreste sa il acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an; iar pe partea de garantii de stat, Fondul national de garantare, pentru maximum 80% din valoarea creditului, garanteaza creditul pe care il ia o intreprindere mica si mijlocie, dar garantia nu poate sa depaseasca 100.000 de lei” a detaliat Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului-ministru, in cadrul aceleiasi sedinte de Guvern.
„Din perspectiva alocarii bugetare, pentru 2011, pentru subventionarea dobanzii avem cel putin 24 milioane de lei, iar pentru garantii avem un fond de garantare special pentru IMM-uri, de 400 milioane de lei. Este posibil ca cel putin 4.000 de beneficiari, in 2011, sa intre sub incidenta prevederilor bugetare existente. In anii urmatori, respectiv 2012, 2013, evident, numarul acestora se va tripla cel putin”, a adaugat premierul Boc.
Totodata, seful Executivului a declarat ca Guvernul ar putea suplimenta bugetul alocat subventionarii dobanzilor, daca programul se va derula cu succes.
Cum poti accesa acest program?
Conditiile de indeplinit pentru accesarea acestui program sunt:
- societatea comerciala sa aiba minim doi ani de functionare,sa nu fie in procedura de insolventa;
- sa prezinte garantii colaterale de pana la 40%, urmand ca 80% sa fie asigurate prin garantii de stat;
- sa nu fie in dificultate conform directivelor europene;
- sa nu fie emisa o decizie de recuperare a ajutorului de stat;
- sa nu se afle in litigiu cu Ministerul de Finante sau cu Ministerul Economiei sau cu institutia de credit unde doreste sa ia un credit;
- sa nu figureze cu credite restante in centrala riscurilor bancare;
- sa nu figureze cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in centrala incidentelor de plati.
Potrivit actului normativ, sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru:
- cheltuieli privind aprovizionarea, productia, desfacerea;
- cheltuieli privind executarea de lucrari si/sau prestarea de servicii;
- cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor;
- alte tipuri de cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente;
- cheltuieli cu salariile si alte cheltuieli asimilate;
- plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
- alte costuri de operare.
Astfel, nu pot accesa acest program intreprinderile mici si mijlocii din urmatoarele sectoare de activitate:
- intermedieri financiare si asigurari;
- tranzactii imobiliare;
- activitati de jocuri de noroc si pariuri;
- productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, produse energetice definite potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope;
- activitati de inchiriere si leasing;
- activitati de investigare si protectie;
- activitatile excluse de normele europene, pentru care nu se poate acorda ajutor de minimis in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.998/2006 al Comisiei din 15 decembrie 2006 privind aplicarea art. 87 si 88 din Tratat ajutoarelor de minimis, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 379 din 28 decembrie 2006.
Cristian Haiduc, presedintele Agentiei pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, a explicat ca programul va avea la baza o aplicatie electronica aflata pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, www.aippimm.ro. Acesta a subliniat ca IMM-urile vor avea un acces simplu, rapid, transparent si vor putea sa observe in fiecare minut pe ce pozitie se afla, care sunt problemele si ce acte trebuie depuse.
„Intreprinzatorul va intra pe aplicatia care este pe site-ul Agentiei pentru IMM-uri, www.aippimm.ro, care va fi deschisa dupa ce se vor publica normele de aplicare si se vor selecta bancile care vor dori sa intre in acest program, va completa formularele necesare, se va adresa bancii cu care doreste sa lucreze, unde are cont deschis, banca ii va evalua cererea pentru credit, ii va inmana Fondului National de Garantare pentru garantii, Fondul National isi va da acordul, IMM-ul va primi acel credit. Va trebui sa faca o raportare in ceea ce priveste ajutorul de minimis, dupa care va incepe sa acceseze aceasta linie de credit”, a precizat Cristian Haiduc.
Comentarii articol (10)