Aproape jumatate dintre europeni locuiesc in zone unde obiectivele UE privind calitatea aerului nu au fost inca indeplinite, arata datele publicate de Comisia Europeana, astfel ca poluarea aerului ramane una din principalele preocupari legate de mediu cu care se confrunta cetatenii spatiului comunitar. In acest context, Comisia lanseaza o consultare privind ameliorarea politicii UE in domeniul calitatii aerului.
In cadrul unei revizuiri a politicilor europene din domeniul aerului, menita sa stabileasca noi obiective pe termen lung, cu un orizont de timp care depaseste anul 2020, Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind politica sa actuala in acest domeniu. In urmatoarele douasprezece saptamani, se vor solicita opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia. Aceasta consultare realizata prin intermediul internetului face parte dintr-un proces mai larg de reflectie, care va contribui la o revizuire a legislatiei, programata pentru cel tarziu 2013.
„Privind in urma la parcursul Europei in materie de ameliorare a calitatii aerului, avem multe motive sa fim mandri. Dar cele 500 000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului cu particule in suspensie ne spun ca raman inca in mod clar multe de facut. Este nevoie sa demaram imediat discutiile privind urmatoarea generatie de obiective privind calitatea aerului”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, citat intr-un comunicat de presa al CE.
Consultarea publica invita toate partile interesate sa isi impartaseasca punctele de vedere privind cele mai bune modalitati de ameliorare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului. Consultarea este segmentata in doua parti – un scurt chestionar pentru publicul larg si o sectiune mai lunga pentru experti si persoane care lucreaza in acest domeniu provenind din administratiile nationale, autoritati regionale si locale, cercetatori, intreprinderi, parti interesate, grupuri din domeniul sanatatii si al mediului, precum si alte grupuri implicate in punerea in aplicare a legislatiei UE in domeniul calitatii aerului.
Aceasta operatiune reprezinta inceputul unui proces amplu de consultare, anuntat de Comisie in ianuarie 2011. Comisia va continua activitatile pregatitoare si va organiza o noua runda de consultari publice, cel mai tarziu in 2013, inainte de a prezenta ideile privind viitorul politicii UE in domeniul aerului.
Potrivit raportului privind starea mediului (State of the Environment Report) al Agentiei Europene de Mediu (AEM), in ultimii 20 de ani s-a constatat o scadere a emisiilor generate de toti poluantii atmosferici relevanti. In cazul anumitor poluanti, emisiile au scazut semnificativ, cele de plumb fiind de exemplu reduse cu aproximativ 90%.
"Legislatia UE privind emisiile industriale, emisiile provenind de la vehicule si calitatea combustibilului a jucat un rol major in aceste reduceri", subliniaza comunicatul amintit.
Totusi, potrivit sursei citate, "calitatea aerului in UE este inca destul de departe" de obiectivele celui de-al 6-lea Program de actiune pentru mediu (6th Environmental Action Programme), prin care UE si-a propus sa atinga „niveluri de calitate a aerului care nu au un impact negativ semnificativ asupra sanatatii umane si a mediului si nu prezinta riscuri pentru acestea”.
In 2008, 45% din populatia UE locuia inca in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie (PM10), 49% locuiau in zone in care era depasita valoarea limita anuala de NO
2, iar 46%, in zone in care era depasita valoarea tinta de ozon considerata sigura pentru sanatatea umana. In plus, intre 20 si 30% din locuitorii zonelor urbane sunt expusi unei serii de depasiri ale limitelor.
Cel mai recent Eurobarometru privitor la atitudinile cetatenilor europeni fata de mediu a aratat ca pentru 36% din cetateni, poluarea atmosferica reprezinta una din primele cinci preocupari de mediu principale, in timp ce pentru 40% dintre acestia poluarea din orase este prima problema de mediu care le vine in minte.
Chestionarul pentru consultare poate fi completat aici.
Comentarii articol (1)