ACCES GRATUIT
UPDATE: Calitatea aerului: A fost oficializată o directivă care va da dreptul cetățenilor UE să obțină despăgubiri atunci când le este afectată sănătatea din cauza poluării aerului
Astăzi a fost publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene o directivă care stabilește standarde actualizate de calitate a aerului în întreaga Uniune Europeană (UE), dintre prevederile acesteia fiind de amintit dreptul cetățenilor europeni de a obține despăgubiri în cazul în care au de suferit din cauza calității slabe a aerului din zona în care locuiesc.
Articolul continuă mai jos
Directiva (UE) 2024/2881, publicată azi în Jurnalul Oficial al UE, stabilește
standarde actualizate de calitate a aerului în întreaga UE. Reglementările adoptate recent vor contribui la atingerea obiectivului UE privind poluarea zero până în 2050 și la prevenirea deceselor premature cauzate de poluarea aerului.
O prevedere importantă conținută de noua directivă stabilește că cetățenii UE
vor putea solicita despăgubiri pentru problemele de sănătate pe care le au din cauza nerespectării normelor UE privind calitatea aerului.
În esență, directiva stabilește noi standarde de calitate a aerului care trebuie atinse până în 2030, acestea fiind mai aproape de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului. Poluanții vizați includ, printre altele, particulele PM10 și PM2.5, dioxidul de azot și dioxidul de sulf, toate cunoscute pentru a provoca probleme respiratorii.
Statele UE trebuie să respecte aceste standarde, dar, dacă sunt îndeplinite anumite condiții, pot solicita amânarea termenului stabilit pentru 2030.
Totodată, noile reglementări asigură acțiuni timpurii, cu foi de parcurs pentru calitatea aerului, care vor trebui pregătite înainte de 2030, în cazul în care există riscul ca noile standarde să nu fie atinse până la acea dată.
Potrivit autorităților europene, poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în Europa, deoarece poluanții pot fi extrem de nocivi atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Aproximativ 300.000 de decese premature în Europa în fiecare an se datorează poluării aerului.
Atenție! Directiva va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE, iar statele UE vor avea la dispoziție doi ani de la acel moment pentru a transpune prevederile acesteia la nivel național.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)