Romania nu respecta valorile limita privind calitatea aerului, se arata intr-un document de presa al Comisiei Europene. Astfel, Executivul european va trimite un aviz motivat in care se constata incalcarea obligatiilor asumate. Statul roman are la dispozitie doua luni pentru a se conforma cerintelor. In absenta unui raspuns multumitor, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justitia a UE in privinta acestui caz.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa le impune statelor membre sa limiteze expunerea cetatenilor la micro-particulele cunoscute sub denumirea de PM10. Actul legislativ limiteaza expunerea in ceea ce priveste atat concentratia anuala (40 μg/m3), cat si concentratia zilnica (50 μg/m3), care nu trebuie depasite de mai mult de 35 de ori intr-un an calendaristic.
In Romania, potrivit CE, s-a constatat ca limitele privind PM10 sunt depasite in 17 zone. In 2010, statul roman a solicitat o derogare pentru 11 dintre aceste 17 zone, iar Comisia a trimis un aviz motivat privitor la cele 6 zone care nu intrau sub incidenta cererii de derogare. Dupa analizarea cererii de derogare, Comisia a ajuns la concluzia ca nu se intrunesc conditiile necesare, prin urmare va trimite Romaniei un aviz motivat pentru alte 9 zone, situatia ameliorandu-se in doua dintre regiuni.
Astfel, Romania are la dispozitie doua luni pentru a trimite un raspuns. Lipsa progreselor in acest domeniu ar putea conduce la sesizarea Curtii de Justitie a UE.
Particulele in suspensie (PM10) se gasesc in special in emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Ele pot provoca astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur.
Valorile limita privind PM10 ar fi trebuit sa fie respectate incepand cu 2005 (sau, in cazul Romaniei, de la data aderarii), dar statele membre pot solicita Comisiei prelungirea termenului pentru conformarea la aceste standarde pana in iunie 2011.
Astfel de derogari se acorda numai cu indeplinirea anumitor conditii. Statele membre trebuie sa prezinte un plan privind calitatea aerului, care sa detalieze operatiunile de reducere a emisiilor preconizate pentru perioada de prelungire a termenului si sa demonstreze ca au intreprins toate masurile necesare pentru a asigura respectarea valorilor limita pana la expirarea termenului prelungit.
Aplicarea legislatiei UE este o prioritate a Comisiei, cu atat mai mult cu cat intarzierile nemotivate in ceea ce priveste reducerea poluantilor nocivi pot insemna afectarea continua a sanatatii populatiei.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)