Incepand cu data de 15 iulie 2011, va intra in vigoare un nou contract de reasigurare, recent incheiat de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID) si a carui capacitate se ridica la 300 milioane de euro, cu 100 de milioane de euro mai mult fata de contractul anterior, informeaza un comunicat de presa al PAID.
Conform PAID, suplimentarea a fost necesara avand in vedere cresterea portofoliului de polite emise de PAID.
“Acest program de reasigurare este de tip “excedent de dauna” si are o capacitate de 300 milioane de euro, ce a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare”, arata documentul remis de PAID.
De asemenea PAID precizeaza ca, potrivit contractului de reasigurare, retinerea PAID este de 250.000 de euro pentru un eveniment.
“Un avantaj major al acestui contract este faptul ca in cazul producerii unui eveniment, daca retinerea PAID va fi depasita, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare. Astfel, PAID nu va fi nevoit sa avanseze fonduri din resurse proprii. Pentru a se asigura diversitatea si bonitatea companiilor de reasigurare, s-a impus un nivel un de rating de minimum A-, furnizat de catre agentiile Standard&Poor’s si AM Best. Liderul programului de reasigurare pentru anul 2011/2012 este Sirius Re, companie recunoscuta pe plan international pentru reasigurarea riscurilor de catastrofe natural”, mai arata sursa citata.
Conform documentului de presa, in perioada 15 iulie 2010-30 iunie 2011, PAID a primit 45 de solicitari de despagubire, din care 16 dosare au fost solutionate si achitate, iar pentru celelalte s-au constituit rezerve de dauna si sunt in curs de solutionare. Valoarea daunelor achitate de PAID s-a ridicat la peste 80.000 lei, iar rezervele de dauna, constituite pentru toate cele 45 de dosare, au depasit 300.000 de lei.
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie pentru locuinte (PAD), potrivit legislatiei in vigoare, sunt cei 13 actionari ai Pool-ului: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari.
600.000 de polite PAD, emise pana in prezent
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.
PAD trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
• Denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante
• Numele beneficiarului asigurarii
• Tipul locuintei si adresa acesteia
• Suma asigurata obligatoriu
• Prima obligatorie si termenele de plata a acesteia
• Perioada de valabilitate a contractului de asigurare
• Numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD.
PAID a emis, pana la data de 4 iulie 2011, peste 600.000 de polite PAD.
Pe fiecare polita PAD exista mentiunea ca reprezinta “Asigurarea obligatorie a locuintei in baza Legii 260/2008” si este inscriptionata cu sigla PAID. PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID.
Prime de asigurare
Astfel, prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a 20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 Euro pentru locuintele de tip B.
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Comentarii articol (0)