Ministerul Public sustine prelungirea duratei retinerii, prevazuta in proiectul de revizuire a Constitutiei, de la 24 de ore la 48, precum si introducerea unor noi reglementari in Codul penal privind confiscarea extinsa, se arata intr-un document de presa al institutiei.
Conform declaratiilor procurorului general de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kövesi, din cadrul Forumului „
Revizuirea Constitutiei Romaniei”, prelungirea termenului de retinere a fost abordata si in cadrul prezentarii raportului de activitate pentru anul 2010, cand
s-a sustinut necesitatea modificarii duratei retinerii la 48 sau 72 ore.
Potrivit procurorului general, perceptia publica referitoare la propunerea de modificare a duratei retinerii a fost considerata importanta de catre Ministerul Public, care a apelat la o cercetare sociologica. Studiul efectuat a evidentiat existenta unui procent semnificativ de persoane care s-au exprimat in favoarea acestui demers.
Proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, transmis de presedintele Traian Basescu Parlamentului, prevede modificarea alin. (3) al art. 23 din Legea fundamentala, astfel incat retinerea sa poata fi dispusa pentru cel mult 48 de ore, fata de 24 de ore cat este prevazut in forma actuala a Constitutiei.
In acelasi context, a fost sustinuta si reglementarea in legislatia nationala a confiscarii extinse.
Sub acest aspect, Procurorul General a subliniat ca scopul acuzarii nu il reprezinta doar condamnarea persoanei dovedite a fi vinovate de comiterea infractiunii, ci si recuperarea bunurilor provenite din infractiuni, asa incat procurorii au nevoie de instrumente eficiente.
“In absenta acestora, inculpatii isi vor atinge scopul infractional, deoarece isi vor asuma riscul de a petrece un timp in inchisoare, stiind ca bunurile infractiunii le raman. De aceea se impune interventia legislativa,
deoarece confiscarea extinsa nu are legatura cu oamenii onesti, ci se aplica persoanelor condamnate pentru comiterea unor infractiuni, expres reglementate, si care e firesc sa piarda toate bunurile dobandite nelegal. In acest context, necesitatea normelor, care sa rastoarne sarcina probei cu privire la caracterul licit al averii persoanelor condamnate, rezulta din preocuparea pentru recuperarea prejudiciilor cauzate statului, dar si pentru imbunatatirea increderii societatii in justitie. Aceasta isi va putea dovedi eficienta atunci cand persoanele condamnate vor pierde produsul infractiunii, in totalitate”, se arata in documentul de presa al MP.
Proiectul de lege prin care se va reglementa in dreptul intern confiscarea extinsa a fost aprobat de Guvern, in sedinta de miercuri. Conform premierului Emil Boc, autoritatile statului vor putea confisca averile ilicite ale acelor persoane care au savarsit infractiuni si care nu pot justifica averea pe care o au. Proiectul de lege transpune in dreptul intern art. 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunea.
Conform MJ, instrumentul confiscarii extinse opereaza exclusiv in proceduri penale, vizeaza o lista de infractiuni deosebit de grave si se aplica exclusiv unei persoane deja condamnate, asadar acest instrument nu este incompatibil cu prezumtia caracterului licit al averii, cuprinsa la art. 44 pct. 8 din Constitutia Romaniei, republicata.
Comentarii articol (4)