avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... o angajata a facut o delapidare. institutia a dat-o in ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

o angajata a facut o delapidare. institutia a dat-o in judecata ...

o angajata a facut o delapidare. institutia a dat-o in judecata pentru recuperarea prejudiciului. Pana s-a terminat procesul - 3 ani- a divortat si a trecut pe numele copiilor toate bunurile. Ulterior a iesit la pensie anticipata si nu i se poate retine decat o suma mica, pensia fiind si ea mica. Institutia se poate indrepta spre cei carora le-a trecut bunurile avute inainte de proces?
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
doar dacă demonstreaza simulata.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020
Manuela Rășină, administrator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Institutia respectiva ar putea avea la indemana actiunea revocatorie/pauliana (incidenta atunci cand debitorul își micșorează in frauda creditorului bunurile urmaribile).
Indicat ar fi sa se urmărească modul prin care angajata si-a înstrăinat bunurile, respectiv: prin donație- ce poate fi revocata, prin vanzare - ce poate fi anulată dacă nu exista dovada reala a platii prețului si pe cale unei acțiuni în simulatie se demostraza intentia partilor de a gratifica, ci nu de a vinde.
In astfel de cazuri, pentru a preveni insolvabilitatea debitorului, recomandat este sa se instituie (in cadrul procesului penal, si nu numai)măsuri asiguratori - sechestru/masura confiscarii extinse/speciale

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util


Prejudiciul produs poate fi recuperat atat timp cat, bunurile detinute de persoana in cauza au fost instrainate catre copii in timpul desfasurarii procesului, cu intentia de a se sustrage de la repararea prejudiciului produs prin savarsirea infractiunii de delapidare.
Prin reglementarea in Codul penal a confiscarii extinse, legea permite recuperarea bunurilor , inclusiv a sumelor de bani, care au fost dobandite in mod ilegal si chiar daca acestea au fost instrainate catre alte persoane.

Vedeti in acest sens, prevederile art. 112^1 din Codul penal:

Confiscarea extinsă

Articolul 112^1
(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele menţionate la art. 112, în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea uneia dintre următoarele infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare:
h) infracţiuni contra patrimoniului;
(2) Confiscarea extinsă se dispune dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
a) valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei, depăşeşte în mod vădit veniturile obţinute de aceasta în mod licit*);
b) instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale de natura celor prevăzute la alin. (1).
(3) Pentru aplicarea dispoziţiilor alin. (2) se va ţine seama şi de valoarea bunurilor transferate de către persoana condamnată ori de un terţ unui membru al familiei sau unei persoane juridice asupra căreia persoana condamnată deţine controlul.
(4) Prin bunuri, conform prezentului articol, se înţelege şi sumele de bani.

(5) La stabilirea diferenţei dintre veniturile licite şi valoarea bunurilor dobândite se vor avea în vedere valoarea bunurilor la data dobândirii lor şi cheltuielile făcute de persoana condamnată, membrii familiei acesteia.
(6) Dacă bunurile supuse confiscării nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurenţa valorii acestora.
(7) Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obţinuţi din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscării, precum şi bunurile produse de acestea.
(8) Confiscarea nu poate depăşi valoarea bunurilor dobândite în perioada prevazuta la alin. 2 care excedează nivelului veniturilor licite ale persoanei condamnate.


Ar exista si o actiune civila prin care se solicita anularea actelor prin care au fost instrainate bunurile din patrimoniul persoanei respective, acte care au fost incheiate de aceasta cu intentia de a se sustrage de la plata prejudiciului produs institutiei.
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contrabanda cu tigari- masina si marfa confiscata AnaMariaCostea AnaMariaCostea Buna ziua!Am si eu o problema si as dori daca se poate sa ma ajutati.Am o cunostinta care a fost prinsa cu 200 de cartoane de tigari in oras cand incerca sa le ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti? este corecta notificarea? Ismail Derya Ismail Derya CATRE SC ........... SRL Str: Strada........, nr ....., Oras ........ In atentia dnei Administrator ........... Stimata doamna Societatea de ... (vezi toată discuția)
Rog clarificare! perchezitia informatica, in cadrul unui dosar ... Hhh13580 Hhh13580 ROG CLARIFICARE! Perchezitia informatica, in cadrul unui dosar penal, se face, din cate am inteles eu , in urma unui Mandat de perchezitie emis de procuror, ... (vezi toată discuția)