In prezent, femeile reprezinta 10% din directori si doar 3% din directorii executivi ai celor mai mari companii europene cotate la bursa, se arata intr-un document al Parlamentului European. Potrivit PE, pana in 2015, femeile ar trebui sa constituie 30% din conducerea de varf a marilor companii din UE, cotate la bursa, respectiv 40% pana in 2020.
Astfel ca, daca masurile voluntare nationale nu reusesc sa creasca ponderea femeilor in posturi decizionale, trebuie sa se recurga la adoptarea legislatiei europene.
PE subliniaza ca va dura 50 de ani pana cand in salile de consiliu vor fi cel putin 40% femei, avand in vedere ca numarul de femei in consiliile de administratie creste cu doar o jumatate de punct procentual pe an.
Legislatie UE obligatorie pentru a creste reprezentarea femeilor in functii de conducere
In acest context, membrii PE solicita Comisiei sa "
propuna legislatie pana in 2012, inclusiv cote, pentru a creste reprezentarea femeilor in cadrul organelor de conducere ale intreprinderilor la 30% pana in 2015 si la 40% pana in 2020", in cazul in care masurile voluntare nu ating in mod corespunzator obiectivele legate de ponderea femeilor.
De asemenea, europarlamentarii ofera ca exemplu legislatia Norvegiei privind cotele si saluta initiativele Frantei, Olandei si Spaniei, in stabilirea pragurilor.
“Alte companii, nu numai cele mai mari, ar trebui sa aiba, de asemenea, o reprezentare echilibrata intre femei si barbati si, in acest scop, Comisia ar trebui sa stabileasca o foaie de parcurs”, considera acestia.
Posturi de conducere pentru femei si barbati calificati
Conform PE, recrutarea pentru pozitiile de conducere corporativa trebuie sa se bazeze pe competentele necesare, calificarile si experienta candidatului, spune Parlamentul. Studiile au aratat ca firmele cu un procent mai ridicat de femei tind sa functioneze mai bine din punct de vedere comercial si financiar.
Astfel, pentru a permite mai multor femei sa-si asume posturi de conducere, Comisia si statele membre ar trebui sa puna in aplicare noi politici, cum ar fi dezvoltarea capacitatilor individuale ale femeilor in cadrul companiilor, prin cursuri de formare si alte forme de sprijin profesional, cum ar fi consilierea si crearea de retele.
In acelasi timp, statele membre ar trebui sa introduca
masuri speciale, cum ar fi ingrijirea copiilor, ingrijirea persoanelor in varsta si stimulentele fiscale pentru intreprinderi sau alte modalitati de a ajuta femeile si barbatii in afaceri, pentru a concilia viata familiala cu cea profesionala.
Comentarii articol (0)