"In ciuda acestui fapt, se pare ca echilibrul la nivelul posturilor de conducere este mai greu de atins. De exemplu, ponderea femeilor in randul consiliilor de administratie ale marilor companii cotate la bursa este acum de aproape 14%, cu doar 2% mai mare decat valoarea inregistrata in 2010", informeaza Comisia Europena. In acest ritm, atingerea unei stari de echilibru ar necesita circa 40 de ani.
Europenii sunt constienti ca situatia nu poate ramane in stadiul actual. Aproape 9 din 10 cetateni cred ca, in conditiile in care detin aceleasi calificari, femeile ar trebui sa fie reprezentate in posturile de conducere la fel de bine ca si barbatii. Mai mult, circa 3 din 4 sprijina ideea introducerii unor norme care sa asigure egalitatea de gen in consiliile de administratie.
Prin urmare, Comisia propune cateva masuri de redresare a situatiei. Acestea includ instituirea unui prag minim de40% pentru reprezentantii sexului aflat in minoritate in randul membrilor neexecutivi ai consiliilor de administratieale celor mai mari societati europene cotate la bursa.
Masurile propuse vizeaza doar companiile listate la bursa care au un personal de peste 250 de angajati si o cifra de afaceri la nivel mondial mai mare de 50 de milioane de euro pe an. In total, este vorba de aproximativ 5 000 de firme.
Pentru societatile detinute in totalitate sau intr-o proportie semnificativa de catre stat, obiectivul este fixat pentru anul 2018. Firmele care nu au atins obiectivul de 40% vor trebui sa aplice standarde clare, neutre din punct de vedere al genului, si sa evalueze candidatii la posturi de conducere in functie de calificarile si meritele lor. In situatia in care doi dintre candidati prezinta acelasi nivel de calificare, se va acorda prioritate reprezentantului sexului aflat in minoritate - de cele mai multe ori, este vorba de cel feminin.
Masurile ar avea un caracter temporar, urmand sa expire automat in 2028, cand se estimeaza ca egalitatea de gen va deveni realitate.
In plus, intreprinderile vor fi invitate sa isi stabileasca propriile obiective privind reprezentarea echitabila a femeilor si barbatilor pe posturile dedirectori executivi. Termenul limita pentru atingerea acestor obiective va fi anul 2020, pentru companiile private si respectiv 2018, pentru cele de stat. Directorii executivi fac parte din consiliul de administratie, dar detin, in acelasi timp, pozitii-cheie pentru gestionarea curenta a firmei.
Guvernele statelor membre ar urma sa stabileasca sanctiunile aplicabile companiilor care nu respecta standardele europene.
Exista tari care au introdus deja sisteme de garantare a egalitatii de gen. Acestea vor putea continua sa functioneze, avand chiar libertatea de a depasi masurile europene. Statele care au in vigoare astfel de norme sunt: Belgia, Franta, Italia, Tarile de Jos, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Austria si Slovenia.
Puterea exemplului
Odata cu indeplinirea acestor obiective, din ce in ce mai multe femei vor fi motivate sa intre si sa ramana pe piata muncii. Acest fapt ar aduce multiple avantaje, printre care scaderea ratei somajului in randul femeilor si valorificarea la maxim a competentelor lor.
Propunerea Comisiei urmeaza sa fie analizata de guvernele UE si de Parlamentul European, institutie care a solicitat in repetate randuri elaborarea unor norme in domeniu.
Sursa: Comisia Europeana
Comentarii articol (0)