Comisia Europeana a adoptat miercuri o comunicare care prezinta principalele optiuni privind instituirea unui sistem european de urmarire a finantarii terorismului (TFTS), dupa ce Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene au solicitat Executivului European elaborarea unui cadru juridic si tehnic pentru instituirea unui asemenea sistem in spatiul comunitar.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Potrivit Comisiei, un TFTS european ar trebui sa aiba doua obiective principale. In primul rand, sistemul trebuie sa contribuie la limitarea cantitatii de date cu caracter personal transferate catre SUA. In al doilea rand, ar trebui sa contribuie in mod semnificativ la eforturile de blocare a accesului teroristilor la fonduri si materiale, precum si la urmarirea tranzactiilor efectuate de acestia.
Comunicarea adoptata de CE ofera indicatii clare cu privire la aspectele semnificative care trebuie decise inainte de instituirea unui astfel de sistem. Acestea includ necesitatea de a respecta pe deplin drepturile fundamentale ale cetatenilor europeni, protectia datelor si aspectelor privind securitatea datelor, domeniul de aplicare a sistemului din punct de vedere operational, precum si costurile acestuia.
La 28 iunie 2010, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au semnat acordul privind prelucrarea si transferul datelor de mesagerie financiara in cadrul Programului de urmarire a finantarii in scopuri teroriste.
In acelasi timp, Consiliul UE a solicitat Comisiei Europene sa propuna, pana la 1 august 2011, „un cadru juridic si tehnic pentru extragerea datelor pe teritoriul UE”. Comisia a inceput sa lucreze din acel moment la instituirea posibila a unui astfel de sistem, iar comunicarea adoptata miercuri constituie un prim pas catre elaborarea unor propuneri concrete.
Dezvoltarea unui sistem TFTS al UE face parte dintr-o agenda mai cuprinzatoare de prevenire a terorismului si de protectie a cetatenilor europeni, astfel cum este prevazuta in Strategia de securitate interna a UE , prezentata de Comisie in luna noiembrie 2010.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)