Grupul spaniol Bogaris investeste 500 de milioane de euro in 3 parcuri eoliene in Romania, urmand ca doua dintre ele sa fie puse in functiune incepand cu 2013. Cu toate acestea, cadrul legal incert ramane principalul factor negativ cu care se confrunta investitorii in energie verde din Romania, la care se adauga birocratia excesiva si reticenta bancilor in a acorda finantare.
“In Romania, piata de energie verde este in curs de dezvoltare, fiind caracterizata de o experienta limitata in domeniu si o legislatie inca in constructie”, spune
Alfonso Otero Zapata, director general Bogaris Romania.
In prezent, Bogaris deruleaza 3 proiecte de energie verde: un parc eolian la Harsova de 72 megawati , si inca doua la Facaeni si Victoria, de 52 megawati, respectiv 198 megawati.
“Primele doua se afla intr-un stadiu mai avansat si ne asteptam sa obtinem toate autorizatiile necesare pana la finalul acestui an, urmand sa demaram constructiile in al doilea trimestru din 2012. Productia de energie ar trebui sa inceapa din 2013. In ceea ce priveste parcul eolian de la Victoria, ne asteptam sa obtinem toate avizele pana la sfarsitul lui 2012, pentru a putea incepe constructiile in 2013. Investita totala pentru cele 3 parcuri se ridica la 500 milioane euro”, a declarat Zapata pentru AvocatNet.ro
Avem potential , cu practica stam mai rau
Potrivit statisticilor, Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din Europa de sud-est. Un studiu realizat de Erste Bank pozitioneaza tara noastra si in special Dobrogea (Constanta si Tulcea) pe locul doi la nivel european in ceea ce priveste locatia ideala pentru constructia unui parc eolian.
„Cu toate acestea, reteaua electrica nu este suficient dezvoltata in aceste zone, astfel ca ne confruntam cu probleme in obtinerea permiselor de conectare la retea. Mai mult, au fost acordate permise de conectare unor proiecte nefezabile din diverse motive. Problema este ca nimeni nu stie cate din proiectele cu permis de conectare vor deveni realitate”, subliniaza directorul Bogaris. Pe de alta parte, potrivit acestuia, birocratia si procedurile administrative neclare intarzie procesul de obtinere a permisului.
Legislatia neclara pune bete-n roate unor proiecte de milioane euro
In opinia managerului Bogaris, factorul negativ principal in dezvoltarea unui proiect eolian in Romania il constituie lipsa unui cadrul legal clar si stabil. „Daca legislatia ar fi predictibila si clara, bancile ar incepe sa acorde finantare, astfel ca multe din proiecte ar putea fi demarate, cu toate efectele sale benefice pentru economie: noi locuri de munca, impozite platite catre stat”, a precizat Zapata.
Piata de energie verde are nevoie de un cadru legal stabil. Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nu poate fi pusa in aplicare, deoarece inca nu are norme metodologice de aplicare. Acestea ar trebui elaborate de Ministerul Economiei si Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei.
Chiar daca normele vor fi adoptate, Zapata spune ca raman cateva
aspecte neclarificate:
-ce se intampla cu certificatele verzi care nu se vor vinde pe piata, in cazul in care oferta e mai mare decat cererea? O hotarare a Guvernului stabileste doar faptul ca acestea pot fi vandute dupa un an, insa validitatea unui certificat verde este de doar 3 ani.
-ANRE monitorizeaza anual piata, iar daca rata profitabilitatii ( return on investment – ROI) este prea mare, institutia are posibilitatea sa schimbe mecanismul de functionare al pietei de certificate verzi.
„Aceste doua elemente genereaza o serie de riscuri pe piata. De ce ar dori un dezvoltator sa inceapa un proiect si sa investeasca resurse, daca ANRE poate sa schimbe regulile jocului in anul urmator? Dezvoltarea unui proiect dureaza mai mult de un an. De asemenea, de ce ar dori o banca sa acorde finantare unui proiect ale carui venituri nu sunt clare? Daca nu exista garantii ca certificatele verzi vor fi vandute, atunci afacerea trebuie sa se astepte la 0 venituri din certificate verzi, ceea ce inseamna ca proiectul nu poate fi fezabil”, puncteaza directorul Bogaris.
In plus fata de cele mentionate, in Romania exista si un risc politic suplimentar, cauzat de instabilitatea guvernamentala, spune Zapata.
Bancile ar da bani daca Executivul s-ar mobiliza
“Bancile au o atitudine pozitiva in ceea ce priveste acordarea de finanatare pentru proiecte verzi, insa au nevoie de o legislatie transparenta, astfel incat gradul de risc sa fie cat mai mic”, apreciaza directorul Bogaris.
In opinia acestuia, in momentul in care Guvernul va clarifica problemele legislative, multe proiecte vor primi finantare. De asemenea,”producatorii de echipamente vor lua in considerare posibilitatea de investi in Romania, daca piata incepe sa se miste”, a punctat Zapata.
___________
Bogaris promoveaza, dezvolta si gestioneaza proiecte pe termen lung din sectoarele Real-Estate (comercial, industrial si turistic), Energie Regenerabila si Agro-industrie. In prezent, compania desfasoara proiecte in Spania, Portugalia, Polonia, Romania, Bulgaria si Chile.
Comentarii articol (1)