Comisia Europeana a publicat marti al 5-lea raport de evaluare a sistemului judiciar din Romania. La prima vedere, raportul consemneaza mai multe plusuri in ceea ce priveste progresele inregistrate de Romania, insa suntem inca departe de ceea ce ar trebui sa fie o justitie eficienta. Mai mult, fara un angajament politic pe termen lung, este greu de crezut ca ridicarea monitorizarii se va realiza prea curand.
Comisia si-a asumat, in 2007, obligatia de a sprijini Romania in vederea remedierii deficientelor din justitie. Ultimul raport anual de evaluare al Comisiei, publicat la 20 iulie 2010, a aratat ca Romania a facut progrese importante in adoptarea codurilor de procedura civila si penala, dar a si evidentiat existenta unor deficiente semnificative in eforturile depuse de Romania pentru realizarea de progrese in cadrul MCV.
In general, in raport se sublinia ca Romania nu a facut dovada unui angajament politic suficient in ceea ce priveste reforma. in plus, in cateva randuri, conducerea sistemului judiciar a parut ca nu doreste sa coopereze si sa isi asume responsabilitatea in beneficiul procesului de reforma.
Se recomanda atunci Romaniei sa corecteze urgent aceste deficiente, astfel incat procesul de reforma sa se bucure de un nou impuls. In raportul intermediar, adoptat la 20 februarie 2011, CE aprecia masurile adoptate de Romania ca urmare a recomandarilor Comisiei din luna iulie 2010.
Ce am facut in ultimul an?
-am adoptat un nou cadru juridic pentru Agentia Nationala de Integritate
-Legea micii reforme in justitie a adus imbunatatiri in ceea ce priveste celeritatea actului de justitie
- am continuat pregatirile pentru punerea in aplicare a celor patru noi coduri
- am lansat pregatirile pentru o revizuire a modului de functionare a sistemului judiciar si am efectuat un studiu de impact al politicii sale anticoruptie.
Ce n-am facut?
-nu am adoptat nicio masura in vederea accelerarii judecarii dosarelor de coruptie la nivel inalt sau pentru a evita prescrierea acestora din cauza implinirii termenului de prescriptie.
-nu avem legislatie pentru a imbunatati recuperarea produselor infractiunii, urmarirea in justitie a cazurilor de spalare de bani, precum si protectia impotriva conflictelor de interese in gestionarea fondurilor publice.
-nu avem rezultate in ce priveste confiscarea bunurilor a caror provenienta nu poate fi justificata si aplicarea unor sanctiuni disuasive in cazurile de incompatibilitate
-nu s-a luat nicio masura in vederea consolidarii Institutul National al Magistraturii (INM), in ciuda rolului sau important in pregatirea punerii in aplicare a noilor coduri.
-nu am finalizat inca publicarea electronica a intregii jurisprudente.
Ce se intampla cu noile Coduri?
De la ultima evaluare a Comisiei, din iulie 2010, s-au inregistrat unele intarzieri in ceea ce priveste pregatirile pentru punerea in aplicare a noilor coduri, spune Comisia Europeana. Desi s-a stabilit ca, incepand cu 1 octombrie, va fi pus in aplicare Codul civil, iar legislatia de punere in aplicare a celorlalte coduri este inca in curs de elaborare si finalizare, nu se prevede o finalizare a studiilor de impact pana la sfarsitul verii. De asemenea, s-au organizat putine cursuri de formare si nu exista inca un plan cuprinzator de punere in aplicare.
„Este important ca, in viitor, sa se evite practicile divergente, iar pentru punerea in aplicare fara probleme a celorlalte coduri este esentiala o pregatire temeinica”, subliniaza Comisia.
Cum stau vecinii bulgari?
Si sistemul judiciar din Bulgaria trebui sa faca mai multe eforturi in ceea ce priveste reforma. Bulgarii mai au insa de lucru si in ceea ce priveste lupta impotriva criminalitatii organizate.
Potrivit raportului CE, Bulgaria a continuat procesul de reforma a sistemului judiciar, a consolidat legislatia privind conflictul de interese si a inceput o reforma structurala a politiei si a sistemului de instante penale.
In acelasi timp, in raport se constata ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu a dus la rezultate convingatoare in cursul ultimelor douasprezece luni si ca rezultatele globale inregistrate in lupta impotriva criminalitatii organizate trebuie imbunatatite in mod semnificativ.
Comentarii articol (1)