Neinformarea calatorilor, punerea in circulatie a trenurilor in care nu functioneaza instalatiile sanitare, care nu au incalzire sau sisteme de ventilatie, precum si neefectuarea reviziilor in termenele prevazute de lege ar putea atrage amenzi cuprinse intre 60.000 si 300.000 de lei pentru CFR si Metrorex, potrivit unui proiect de HG lansat in dezbatere publica.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a propus, printr-un proiect de HG,
actualizarea amenzilor prevazute de OG nr. 39/2000. Conform ordonantei respective, atat transportul cu trenul, cat si cu metroul, precum si serviciile conexe acestora, sunt considerate activitati de transport feroviar. Actul normativ stabileste faptele persoanelor fizice si juridice care, in desfasurarea activitatii lor, incalca normele privind siguranta circulatiei, securitatea transporturilor, calitatea produselor si a serviciilor, precum si protectia mediului in transportul feroviar.
Astfel, personalul CFR Calatori si Metrorex ar putea plati amenzi de pana la 10.000 de lei daca nu isi indeplinesc atributiile referitoare la informarea calatorilor, in timp ce, pentru aceeasi contraventie, cele doua companii ar putea fi sanctionate cu 60.000 de lei. Aceleasi amenzi contraventionale vor fi aplicate si daca sunt puse in circulatie trenuri de calatori sau de metrou fara sa fie asigurata in vagoane functionarea instalatiilor sanitare, de incalzire, iluminat si ventilatie sau fara a fi salubrizate si dotate cu materiale igienico-sanitare.
Proiectul elaborat de MTI prevede, in acelasi timp, sanctionarea CFR si a MEtrorex cu amenda cuprinsa intre 24.000 de lei si 180.000 de lei pentru solicitarea sau iesirea cu intarziere a mijloacelor de interventie in cazul inzapezirilor, precum si nerespectarea programului de lucru stabilit. Potrivit legii, si personalul care comite aceste contraventii va fi sanctionat, amenzile fiind de pana la 1.800 de lei.
Totodata, conform proiectului, neindeplinirea conditiilor tehnice de functionare a statiilor de cale ferata si de metrou, dar si neefectuarea reviziilor tehnice si a reparatiilor planificate la materialul rulant de cale ferata si de metrou la termenele prevazute in reglementarile specific atrag amenzi de pana la 300.000 de lei pentru CFR si Metrorex. Angajtii CFR risca sa fie sanctionati pentru nerespectarea acestor cerinte impuse de lege cu pana la 20.000 de lei.
Conform OG nr. 39/2000, constatarea contraventiilor, incadrarea acestora si aplicarea amenzilor se fac de personalul Autoritatii Feroviare Romane, precum si de MTI. Sanctiunile aplicate nu inlatura, insa, raspunderea disciplinara.
Cum faci o reclamatie?
Pentru reclamatiile privind serviciile Metrorex exista un numar al calatorului, si anume (021) 9264. Metrorex are doua puncte de lucru pentru Relatii cu Clientii la Piata Unirii si la Palatul CFR. De asemenea, potrivit biroului de presa al companiei, se pot face face reclamatii si la adresa de mail
contact@metrorex.ro. Orice fel de petitii – solicitari, reclamatii, sugestii, propuneri – pot fi redactate si depuse si la secretariatul Metrorex.
CFR Calatori pune la dispozitia calatorilor un formular de reclamatii care poate fi consultat aici:
http://www.cfrcalatori.ro/sugestii-reclamatii/add.
Totodata, pentru reclamatii si sugestii exista un numar de telefon netaxabil 0800.88.44.44, dar si un numar de fax 021/319.03.39. Reclamatii se mai pot face in scris la adresa de mail
RelPublic.Calatori@cfrcalatori.ro, precum si la sediul CFR Calatori (situat in Bucuresti, pe B-dul Dinicu Golescu, nr. 38), la punctele de relatii cu publicul din garile mari, dar si la sediile garilor regionale.
Dezbatere AvocatNet.ro
De ce inconveniente ai avut parte in timpul calatoriei cu trenul sau metroul? Ai depus vreodata reclamatie?
Comentarii articol (14)