ACCES GRATUIT
UPDATE: Normele privind inchiderea si repararea balcoanelor cu credite garantate de stat, publicate in M.Of.
Repararea sau inchiderea balcoanelor si a logiilor din blocurile de locuinte, finalizate pana la sfarsitul anului 2000, se va realiza prin finantare din credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, dupa cum se prevede intr-un act normativ publicat miercuri in Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
HG nr. 864/2011 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a OUG nr. 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala a fost publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 615, din 31 august 2011.
OUG nr. 69/2010 a fost recent modificata prin
Legea nr. 76/2011, astfel ca pentru
repararea si/sau inchiderea, dupa caz, a balcoanelor/logiilor blocurilor de locuinte, in conditiile respectarii reglementarilor tehnice in vigoare privind asigurarea ventilarii naturale a incaperilor, poate fi acordata finantare prin credite cu garantie guvernamentala. Pana la aceste modificari, conform OUG nr. 69/2010, finantarea se acorda doar pentru programele de reabilitare termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, repararea, inlocuirea sau achizitionarea cu montaj a centralei termice si introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala/totala a energiei pentru apa calda de consum, iluminat si/sau incalzire.
Acordarea creditelor pentru executarea acestor lucrari este
conditionata, insa, de plata facturilor la utilitati. Astfel, beneficiarii nu trebuie sa inregistreze mai mult de doua rate scadente si neachitate la plata facturilor la utilitati, in ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluarii conditiilor de acordare a creditelor de catre finantator.
De asemenea, noul act normativ prevede ca
finantarea executarii lucrarilor de interventie se va face astfel:
•
minimum 10% din valoarea totala a cheltuielilor prevazuta in devizul general din sursele beneficiarilor si/sau din alte surse, constituind contributia proprie a beneficiarilor;
•
maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor prevazuta in devizul general din credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. in numele si in contul statului.
Totodata, la incheierea contractelor de credit, beneficiarii sau proprietarii locuintelor unifamiliale, persoane fizice, respectiv membrii asociatiei de proprietari vor incheia conventii de fidejusiune cu institutiile de credit. De la aceasta obligatie sunt, insa, exceptate persoanele care finanteaza, din venituri proprii, cota-parte ce le revine din valoarea de executie a lucrarilor.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)