Repararea sau inchiderea balcoanelor si a logiilor din blocurile de locuinte finalizate pana la sfarsitul anului 2000 se va putea realiza prin finantare din credite bancare cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, potrivit unei legi publicate in Monitorul Oficial.
Legea nr. 76/2011 pentru aprobarea
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2010 privind reabilitarea termica a cladirilor de locuit cu finantare prin credite bancare cu garantie guvernamentala a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403 din 8 iunie 2011.
Legea prevede
acordarea finantarii si pentru “repararea si/sau inchiderea, dupa caz, a balcoanelor/logiilor blocurilor de locuinte, in conditiile respectarii reglementarilor tehnice in vigoare privind asigurarea ventilarii naturale a incaperilor”.
In prezent, finantarea se acorda doar pentru programele de reabilitare termica a anvelopei cladirii si a instalatiilor aferente, repararea, inlocuirea sau achizitionarea cu montaj a centralei termice si introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea partiala/totala a energiei pentru apa calda de consum, iluminat si/sau incalzire.
Acordarea creditelor pentru executarea acestor lucrari este
conditionata de plata facturilor la utilitati. Astfel, beneficiarii nu trebuie sa inregistreze mai mult de doua rate scadente si neachitate la plata facturilor la utilitati, in ultimele 3 luni calendaristice anterioare evaluarii conditiilor de acordare a creditelor de catre finantator.
De asemenea, noul act normativ prevede ca
finantarea executarii lucrarilor de interventie se va face astfel:
a) minimum 10% din valoarea totala a cheltuielilor prevazuta in devizul general din
sursele beneficiarilor si/sau din alte surse, constituind
contributia proprie a beneficiarilor;
b) maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor prevazuta in devizul general din
credite bancare, in lei, cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata, contractate de beneficiari si garantate in procent de 100% de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A. – I.F.N. in numele si in contul statului.
Totodata, la incheierea contractelor de credit, beneficiarii sau proprietarii locuintelor unifamiliale, persoane fizice, respectiv membrii asociatiei de proprietari, vor incheia, potrivit legii adoptate de deputati,
conventii de fidejusiune in cadrul institutiilor de credit. De la aceasta obligatie sunt, insa, exceptate persoanele care finanteaza, din venituri proprii, cota-parte ce le revine din valoarea de executie a lucrarilor.
Comentarii articol (20)