Trezoreria va imprumuta statul cu aproximativ 600 de milioane de euro, pentru a se asigura, in continuare, finantarea programelor si a proiectelor europene pana la reluarea platilor de catre UE, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Cei mai multi bani vor reveni Ministerului Dezvoltarii, Ministerului Muncii si Ministerului Mediului.
Primul-ministru, Emil Boc, a precizat ca, pana la verificarea licitatiilor aflate in derulare, statul nu va mai trimite facturi la Comisia Europeana. Astfel, prin imprumutul de 600 milioane de euro, aprobat joi de Executiv, nu vor fi oprite proiectele europene aflate in derulare.
“Am asigurat resursele financiare necesare pentru continuarea proiectelor, in paralel derulandu-se controale de specialitate la Autoritatile de Management si prin Autoritatile de Management cu privire la corectitudinea licitatiilor”, a declarat premierul.
De asemenea, potrivit primului-ministru, in urma controalelor pe care Autoritatile de Management de la diverse ministere le efectueaza, se vor aplica corectii financiare, acolo unde nu s-a respectat procedura legala de licitatie.
“De ce facem acest lucru? Pentru a preveni aplicarea de corectii de catre UE, pentru ca daca UE ne-ar aplica corectie, s-ar pierde banii europeni. Daca noi facem aceste corectii si ne indreptam noi situatiile care nu functioneaza, banii raman in Romania, dar se aloca pentru alte proiecte. De aceea, am decis acest lucru, dar proiectele merg mai departe din banii bugetului, urmand ca la finalizarea controalelor sa trimitem in continuare plati pentru a fi rambursate de catre UE”, a explicat Emil Boc.
Totodata, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat ca alocarea temporara de aproximativ 600 de milioane de euro aprobata de Guvern va fi repartizata dupa cum urmeaza:
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului – 980 milioane lei;
- Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – 405 milioane lei;
- Ministerul Transporturilor – 280 milioane lei;
- Ministerul Mediului si Padurilor – 333 milioane lei;
- Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri – 246 milioane lei;
- Ministerul Administratiei si Internelor – 45 milioane lei;
- Secretariatul General al Guvernului – 19 milioane lei.
“Concret, proiectele vor continua sa fie implementate, iar acesti bani vor fi folositi si pentru platile aferente documentelor depuse deja la Autoritatea de Certificare a Platilor, dar si pentru documentele care vor fi depune pana la 30 septembrie, urmand ca cererile de plata sa fie inaintate dupa aceasta data Comisiei Europene, iar banii sa se reintoarca pana la sfarsitul lunii decembrie. Pe masura de autoritatile de management depun documentele, Autoritatea de Certificare a Platilor va verifica si va efectua platile”, a explicat ministrul Ialomitianu.
Comentarii articol (0)