Noua clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), potrivit ISCO 08, a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Astfel, ocupatiile sunt incadrate in noua grupe majore.
Noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) a fost aprobata prin
Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Institutului National de Statistica nr. 1.832//856/2011, publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 561, din 8 august 2011.
Clasificarea ocupatiilor din Romania
se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala si este obligatorie pentru toate organele administratiei publice central si locale, unitati bugetare, operatori economici, indiferent de forma de proprietate, organizatii patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatii, asociatii si alte persoane fizice si juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, la completarea documentelor oficiale ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei.
Conform actului normativ,
pana la 31 decembrie 2011, noua clasificare va functiona in paralel cu Clasificarea ocupatiilor din Romania, aprobata prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1.949/1995, publicat în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 272 din 23 noiembrie 1995.
Organizatia Internationala a Muncii (OIM) a efectuat o revizuire a Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor (ISCO-88) cu scopul de a pune la dispozitie o clasificare mai eficienta care sa poata fi folosita de toate tarile la urmatoarea runda de recensaminte ale populatiei, precum si in cadrul serviciilor nationale de ocupare a fortei de munca si al altor aplicatii orientate catre clienti.
OIM a definitivat structura Clasificarii Internationale Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 si prin Rezolutia din 6 decembrie 2007 a aprobat ISCO 08 potrivit propunerii formulate la Intalnirea de lucru a Expertilor in Statistica Muncii.
In vederea asigurarii relevantei, coerentei si comparabilitatii datelor statistice structurate la nivel de ocupatie, EUROSTAT a propus reglementarea de catre Comisia Europeana a utilizarii ISCO 08, concretizata prin Regulamentul nr.1022/29.10.2009 care impune atat implementarea ISCO 08 in clasificarile nationale pentru ocupatii, cat si adaptarea anchetelor statistice conform structurii ISCO 08.
Conform noii clasificari,
ocupatiile vor fi grupate astfel:
-
Grupa Majora 1 - Membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori
-
Grupa Majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate
-
Grupa Majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic
-
Grupa Majora 4 - Functionari administrativi
-
Grupa Majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor
-
Grupa Majora 6 - Lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit
-
Grupa Majora 7 - Muncitori calificati si asimilati
-
Grupa Majora 8 - Operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente
-
Grupa Majora 9 - Muncitori necalificati
Ordinul MMFPS nr. 1.832/2011 - aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere) poate fi consultat aici.
Comentarii articol (11)