In primele sase luni ale anului, exporturile Romaniei au crescut cu peste 28%, fata de perioada similara a anului trecut, informeaza Ministerul Economiei. Astfel, in luna iunie, volumul exporturilor se situeaza la nivelul de 3,76 miliarde euro, mentinandu-se pentru a 20-a luna consecutiv ritmul de crestere.
Totodata,
volumul importurilor a fost de 26,55 miliarde euro, in crestere cu 20,4% fata de aceeasi perioada a anului 2010.
Astfel, soldul balantei comerciale din primul semestru al anului 2011 - in valoare de 4,54 miliarde euro - este inferior celui inregistrat in aceeasi perioada a anul 2010, fiind in scadere cu 340,9 milioane euro.
Pentru primele sase luni ale anului, s-a mentinut ritmul crestere a exporturilor catre tarile din afara UE, in special in tari mai putin afectate de criza sau care au reluat mai rapid cresterea economic.
Conform Ministerului Economiei, din totalul exporturilor romanesti, 75,7% reprezinta produsele manufacturate. In acelasi timp,
principalele grupe de produse exportate in primul semestru al acestui an de Romania in tari din afara Uniunii Europene au fost: uleiuri din petrol, aparate electrice pentru telefonie, deseuri si resturi din fonta, fier sau otel, componente auto, lemn, autorisme, nave, produse laminate din fier si otel, ingrasaminte, fire si cabluri electrice, anvelope din cauciuc si medicamente.
Exporturile Romaniei au crescut, in aceasta perioada, spre tari ca: Kuweit (320,26%), Afganistan (244,3), Arabia Saudita (205,5%), Africa de Sud (191,14%) sau Singapore (129,66%).
De asemenea, exporturile au crescut catre Canada cu 122,47%, Romania exportand masini si aparate electrice, cazane si echipamente nucleare, componente si parti de avioane. In Brazilia exporturile au crescut cu 105,61%, fiind exportate autoturisme si componente auto, material rulant, echipament petrolier. Si in Ucraina rata de crestere a exporturilor a fost de aproximativ 77%, reprezentand produse minerale, masini si echipamente electrice, autoturisme si componente auto.
In acelasi timp, conform Ministerului Economiei, importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca ( 64,3%) si, pe de alta parte, din produse generatoare de energie (11,7%) si materii prime si materiale (3,7%). Produsele agricole au reprezentat 6,9% din importuri, comparativ cu 5% din exporturi.
Ministerul precizeaza ca orientarea geografica a importurilor nu a inregistrat o modificare majora, pe primele cinci locuri aflandu-se Germania, Italia, Ungaria, Franta, si China cu peste 48% din importuri, Federatia Rusa, important furnizor de materii prime, reprezinta 4% din importuri.
Comentarii articol (0)