Exporturile romanesti au inregistrat in luna septembrie a acestui an valoarea de 4,2 miliarde euro, in crestere cu 18,4% fata de septembrie 2010, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
In primele noua luni ale anului 2011,
exporturile FOB ale Romaniei au fost de aproape
34 miliarde euro, mai mari cu 24,2% fata de volumul exporturilor din perioada similara a anului 2010, se mai precizeaza in documentul de presa.
Structura exporturilor dupa noua luni din anul 2011 prezinta o imbunatatire constanta, ponderea produselor industriei constructoare de masini si echipamente de transport fiind de 41,2%, conform sursei citate. Din totalul exporturilor romanesti, 75% reprezinta produsele manufacturate, mentioneaza MECMA.
Potrivit Ministerului Economiei, la sfarsitul celor trei trimestre ale anului 2011 se mentine tendinta de crestere a exporturilor catre tarile din afara UE, in special in statele mai putin afectate de criza sau care au reluat mai rapid cresterea economica.
Ce a exportat Romania?
Principalele
produse care constituie baza exporturilor romanesti includ: aparate electrice pentru telefonie, parti si componente pentru autovehicule, autoturisme si alte autovehicule, anvelope din cauciuc, rulmenti din bile, tevi si conducte din metal, dar si medicamente sau ingrasaminte chimice azotoase.
Potrivit ministerului, cea mai mare parte din produsele mentionate mai sus au o valoare adaugata ridicata, fiind realizate in sectoare de activitate coordonate de MECMA.
Tari spre care s-au indreptat exporturile romanesti
Principalele
tari catre care s-au orientat exporturile romanesti, in perioada mentionata, cu cresteri semnificative sunt:
Canada (masini si aparate electrice, componente si parti de avioane),
SUA (componente auto, ingrasaminte produse chimice),
Brazilia (autoturisme si componente auto, echipament petrolier),
Federatia Rusa (frigidere si mobila),
Ucraina (produse minerale, masini si echipamente electrice) si
Turcia (produse minerale, masini si aparate electrice).
Ce se intampla cu importurile
In ceea ce priveste volumul importurilor, acesta a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2011,
valoarea de 40,35 miliarde euro, ceea ce reprezinta o crestere de 19,0 % fata de perioada similara din 2010, conform MECMA.
De asemenea, "in primele trei trimestre ale anului 2011, importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca si, pe de alta parte, din energie, materii prime si materiale", mai precizeaza ministerul.
Totodata, produsele agricole au reprezentat 6,9% din importuri, comparativ cu 5,9% din exporturi.
Potrivit sursei citate, orientarea geografica a importurilor nu a inregistrat o modificare majora, pe primele cinci locuri aflandu-se Germania, Italia, Ungaria, Franþa si China (cu peste 45% din importuri). Federatia Rusa este un important furnizor de materii prime, reprezentand aproximativ 5 % din importuri, sustine Ministerul Economiei.
Comentarii articol (0)