Cele mai recente date ale Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) arata ca, de la inceputul acestui an, aproximativ 13.200 de firme si-au suspendat activitatea, cu aproximativ 73% mai putine decat in anul precedent. De asemenea, in anul 2011, peste 22.000 de firme au fost radiate, iar aproximativ 1.700 de firme se afla in insolventa.
•
Suspendari de activitate, in luna iulie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent:
Comparativ cu anul 2010 cand, in primele 7 luni, s-au inregistrat un numar de 49.092 suspendari de activitate la nivelul intregii tari,
anul acesta, s-au inregistrat un numar de 13.290 suspendari de activitate, reprezentand o scadere cu aproximativ 72,9%.
•
Dizolvari voluntare, in luna iulie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent:
Comparativ cu anul 2010 cand, in primele 7 luni, cand s-au inregistrat un numar de 5.651 dizolvari voluntare la nivelul intregii tari,
anul acesta, s-au inregistrat un numar de 2.240 dizolvari voluntare, reprezentand o scadere cu aproximativ 60,4%.
•
Radieri voluntare, in luna iulie 2011, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent:
Comparativ cu anul 2010 cand, in primele 7 luni, cand s-au inregistrat un numar de 139.139 radieri voluntare, la nivelul intregii tari,
anul acesta, s-au inregistrat un numar de 22.062 radieri voluntare, reprezentand o scadere cu aproximativ 84,1%. De asemenea, conform ONRC, 116.552 de firme au fost radiate pentru neexercitarea dreptului de optiune in una din formele prevazute de OUG nr. 44/2008, sanctionata cu radierea din registrul comertului.
Costurile pentru suspendarea unei firme sunt mult mai mici decat pentru dizolvarea unei societati si, in plus, dizolvarea este o decizie definitiva, in timp ce, in cazul suspendarii, firma isi poate relua in orice moment activitatea, daca s-au schimbat conditiile economice sau au aparut noi oportunitati pentru afacerea respectiva.
Mai exact, costurile pentru suspendare se situeaza intre 500 - 1.500 RON si cuprind, in general, taxele legale de inregistrarea mentiunilor la Registrul Comertului, costurile de publicare a deciziei asociatilor/actionarilor, de aprobare a suspendarii activitatii in Monitorul Oficial, precum si, daca este cazul, onorariile consultantilor care asista societatea in aceasta procedura.
Suspendarea temporara a activitatii poate fi obtinuta, pentru o perioada de maxim 3 ani consecutivi, timp in care firma poate fi scutita si de depunerea unor declaratii. Activitatea societatii se poate relua in orice moment, fara sa fie obligatorie respectarea termenului pana la care patronul a declarat ca doreste intreruperea activitatii.
De asemenea, suspendarea poate fi solicitata de mai multe ori in viata unei societati, intrucat legislatia nu prevede nicio dispozitie contrara.
Citeste AICI mai multe informatii despre cum poti relua activitatea unei firme suspendate.
_
Situatia statistica detaliata pe judete si domenii de activitate a suspendarilor de activitate, a dizolvarilor voluntare, a radierilor voluntare si a firmelor intrate sub incidenta Legii 85/2006, situatia statistica privind numarul total de comercianti activi din punct de vedere juridic la 30 iunie 2011, situatia statistica a inmatricularilor efectuate in perioada sus mentionata, pe judete/forme de organizare si domenii de activitate va este prezentata in fisier atasat.
Comentarii articol (0)