In 2004, editura Vivaldi a scos pe piata "Doctorul", o carte pe care am considerat-o de la momentul acela drept cartea pe care as fi dispus oricand sa o recitesc. Din pacate, asa cum se intampla intotdeauna, cartile sunt imprumutate, oamenii uita sa le returneze, iar tu stai si te gandesti cui anume i-ai dat cartea aia sau cartea cealalta, incercand cumva sa le recuperezi.
Asa se face ca, desi imi doresc lucrul asta de multa vreme, n-am reusit niciodata sa recitesc romanul lui Noah Gordon. L-am cautat in librarii, le-am scris celor de la editura, dar se pare ca nu mai exista exemplare in libertate, iar editura nu si-a mai propus sa reediteze cartea.
Asa ca am scris aceasta recenzie in ideea ca poate candva, cineva, interesat sa afle ce carti ar mai citi iubitorii romani de lectura, s-ar putea indrepta si spre Doctorul lui Gordon.
Ce mi-a placut la carte?
Stilul autorului nu e spectaculos, asta e bine de precizat chiar de la inceput. Pentru unii cititori obisnuiti cu textele "grele", pare chiar naiv. Povestea, insa, modul in care autorul isi construieste personajul, modul in care reuseste sa reconstruiasca lumea medicala din jurul anului 1000, toate aceste lucruri ii dau carti o aura de calatorie nemaipomenita intr-un taram de mult uitat.
Povestea unei aventuri extraordinare
Suntem in anul 1020. Rob Cole este fiul unei familii cu multi copii. Tatal sau este lucrator in cadrul breslei tamplarilor din Londra. Atunci cand Rob isi pierde parintii, casa si acareturile familiei Cole sunt impartite intre vecini si prieteni. La fel se intampla si cu copiii Cole. Rob, spre exemplu, este luat de singurul om care si-a facut mila sa il hraneasca, la acea vreme: un barbier-felcer, care il face pe Rob ucenicul sau. Il invata sa jongleze, sa deseneze, sa spuna povesti, sa intretina multimea adunata in targuri si piete, sa vanda potiuni si amestecuri menite sa vindece orice boala. In plus, il invata pe baiat tot ce stie el despre medicina. Indeajuns de mult incat Rob sa vrea sa stie mai mult.
Atunci cand barbierul moare, Rob se vede dintr-o data stapan peste averea acestuia. Macinat de nevoia de a invata mai multe despre corpul uman si despre modul in care acesta functioneaza, incepe sa se intereseze unde ar putea sa-si extinda cunostintele medicale. Asa afla despre scolile si spitalele din Persia, acolo unde se invata stiinta medicala araba. Din pacate, scolile acelea nu primeau crestini in randul studentilor.
Rob, inzestrat cu o putere pe care n-o intelege cu adevarat, va gasi solutii, iar viata lui va capata din acel moment o intorsatura extraordinara. Continuand povestea, il vom intalni pe faimosul doctor Avicenna si ne vom intoarce in timp, intr-un loc unde existau spitale cu sectii specializate, in timp ce Europa lua sange bolnavilor de tot felul, lasand vindecarea pe seama potiunilor si a prejudecatilor de tot felul.
Se ofera cineva sa republice cartea?
Mie unul, Rob Cole si povestea lui mi s-au parut extraordinare. Si ma gandesc la faptul ca poate, citind acest text, s-or mai gasi si alti oameni care sa considere ca aceasta carte ar merita reeditata de una dintre editurile de la noi. Nu de alta, dar noi promitem sa ii facem reclama gratuita, pentru ca merita citita de cat mai multi oameni.
Spor la citit si retineti: "Nu exista nicio diferenta intre un om care nu stie sa citeasca si un om care stie, dar nu vrea". ;)
Week-end placut!
Comentarii articol (5)