Cat de frecventa este interactiunea unei agentii de publicitate din Romania cu Ana Maria Andronic specializat in IP (intellectual property – proprietate intelectuala, n.red.)?

Stefan Iordache: In birourile retelei noastre din tari precum Germania sau Anglia, este o persoana interna care verifica toate aspectele legate de drepturi si modul lor de cedare. Noi nu avem o astfel de persoana si, fie rezolvam intern problema cu specialistii nostri in foto, audio, video sau event, fie lucram impreuna cu un avocat extern. Din pacate, presiunea costurilor din ultimii 2 ani se vede si la acest capitol.
Care este riscul inceperii si derularii unei campanii fara consultanta juridica de IP?
Ana Maria Andronic: Riscurile pot fi foarte mari si de natura pecuniara. Orice incalcare a drepturilor de proprietate intelectuala da dreptul la despagubiri pentru cel ale carui drepturi au fost incalcate, iar in privinta drepturilor de autor spre exemplu, aceste despagubiri pot fi destul de mari: articolul 139 din Legea 8 privind drepturile de autor si drepturile conexe prevede posibilitatea ca instantele de judecata sa stabileasca aceste despagubiri in functie de consecintele economice negative, in special castigul nerealizat, beneficiile realizate pe nedrept si daune morale sau triplul sumelor care ar fi datorate pentru tipul de utilizare ce a facut obiectul faptei ilicite.
Stefan Iordache: Riscuri financiare, preponderent pentru agentie si riscuri de PR pentru client. Pasul pentru eliminarea acestui risc s-a facut nu neaparat procedural in agentii, in sensul in care pentru orice “produs” creativ care implica drepturi de autor sa se urmareasca niste pasi bine stabiliti si sa se verifice toate aspectele, ci mai degraba plecand de la incidentul cu tocul usii. Ne-am lovit o data si ne uitam mai cu atentie data viitoare. Daca am avut ieri probleme, hai sa facem azi o verificare. Nivelul financiar dar si latura creativa dusa la extrem au impins catre acest mod neprocedural.
Cat de greoaie este consultanta in IP pentru publicitari?
Ana Maria Andronic: Aici il las pe Stefan Iordache sa raspunda.
Stefan Iordache (foto dreapta): Cu siguranta nu este greoaie. Deja agentiile din Romania au realizat foarte multe proiecte cu spete complicate pe partea de IP, plus faptul ca agentiile si consultantii IP sunt din sfera serviciilor, usureaza demersul.
Ce ne impiedica sa facem lucrurile in mod profesionist?
Ana Maria Andronic: Probabil lipsa de constientizare a riscurilor la care se expune o agentie de publicitate in situatia in care dezvolta un concept sau diverse elemente creative pe care le livreaza clientului fara a solicita si opinia legala a unui avocat specializat in drepturi de proprietate intelectuala. Ar mai fi de luat in considerare si faptul ca pana acum nici punerea in aplicare a dispozitiilor legale nu a fost de natura sa accentueze importanta acestor prevederi, multe dintre disputele de aceasta natura solutionandu-se in cele din urma prin intelegerea partilor, fara a apela la o decizie a unei instante de judecata.
Stefan Iordache: Cred ca toate agentiile au inteles riscurile. Motivul pe care il vad eu este numarul sau valoarea proiectelor. Prea putine sau mici din perspectiva agentiilor, adica avem o bariera financiara, impusa de contractele pe care le avem cu clientii.
Care sunt cele mai frecvente nevoi ale industriei de publicitate referitoare la IP ?
Ana Maria Andronic: Si aici cred ca raspunsul cel mai relevant il poate oferi Stefan Iordache.
Stefan Iordache: Adaptarea la urmatorul canal de comunicare si la noile situatii de IP. Cine se gandea ca daca dezvoltam o aplicatie pentru mobil, putem sa ne lovim de drepturi de autor. Si aici rezolvarea este simpla. Avem un tip de proiect nou, sa evaluam riscurile inainte. Dar si aici functionaeaza situatia cu tocul usii.
Care sunt provocarile industriei de publicitate in zona de on-line?
Ana Maria Andronic: On-line-ul a adus numeroase provocari nu numai industriei de publicitate ci si consultantei in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala pentru ca a schimbat multe din regulile jocului. In momentul de fata, in Romania avem o dubla provocare: zona de creatie nu a atins inca maturitatea necesara cu privire la intelegerea rolului consultantei in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala si peste aceasta lipsa/necunoastere s-a adaugat rapid zona de on-line care a pus in dificultate aplicabilitatea dispozitiilor legale de IP chiar si in tari cu traditie bogata in exploatarea acestori drepturi. Mai pe scurt, avem de-a face cu o abordare relaxata – in lipsa altui termen – cu a face lucrurile mai mult sau mai putin “dupa ureche”.
Stefan Iordache: Sa facem lucrurile profesionist, mai repede si pe bani si mai putini. Cam aici vad asteptarile pietei. Din pacate.
Care ar fi beneficiile unei consultante IP?
Ana Maria Andronic: Consultanta in IP poate oferi confortul unei solutii creative durabile si a unor sume de bani investite in siguranta. Pentru ambele parti implicate – atat Stefan Iordache in calitate de prestator si garant al drepturilor create, cat si clientul, in calitate de beneficiar si ulterior proprietar al creatiei respective.
Si acum, separat, avocatul....
Care sunt cele mai recurente tipuri de probleme in aceasta arie a drepturilor de proprietate intelectuala aplicabile industriei publicitare?
Ana Maria Andronic: Situatiile cel mai frecvent intalnite sunt acelea referitoare la consultanta privind drepturile de autor asupra diverselor concepte, identitati vizuale sau asupra diverselor elemente de creatie incluse in diverse campanii publicitare desfasurate de catre agentiile de publicitate. Chestiunile referitoare la drepturile de autor sunt complexe intrucat dreptul de autor este, de fapt, un cocktail de mai multe drepturi (morale si patrimoniale) pe care titularii le pot jongla in diverse moduri. Astfel de situatii pornesc de la cele mai simple, cum ar fi evaluarea primara a riscului de incalcare a drepturilor de autor asupra unei opere de creatie intelectuala apartinand unei alte persoane si pot ajunge pana la chestiuni complexe care acopera zona de exploatare comerciala a acestor drepturi: distributie, crearea de opere derivate, etc.
Care este gradul de aliniere, in Romania, al activitatii de creatie in linie cu prevederile legale ale proprietatii intelectuale?
Ana Maria Andronic : Este greu de apreciat exact in lipsa unei imagini complete a intregii piete, insa din interactiunile de pana acum, nivelul de cunoastere a reglementarilor privind drepturile de proprietate intelectuala aplicabile in aceasta zona de creatie este relativ redus, iar prezenta Ana Maria Andronicui specializat in proprietate intelectuala este o realitate destul de timida.
Daca insa ar fi sa aplicam principiul lui Pareto, vom vedea ca suma cifrei de afaceri a primelor 20% dintre agentiile de publicitate este egala cu 80% din piata romaneasca a publicitatii, atunci cel mai probabil vom sta oarecum linistiti si in ceea ce priveste respectarea normelor proprietatii intelectuale. Agentiile mari, alaturi de clientii lor multinationali, pur si simplu nu isi permit riscuri de acest tip.
In cata vreme estimati ca piata romaneasca se va alinia in mod serios la “regulile jocului”?
Ana Maria Andronic: Probabil ca lucrurile se vor indrepta catre un grad mai mare de profesionalizare atunci cand vor intra mai multi jucatori internationali pe piata care inteleg foarte bine nevoia de a-si proteja drepturile de proprietate intelectuala si stiu foarte bine si cum sa o faca.
... si omul de publicitate
Cat de important este, pentru o agentie de publicitate de dimensiunea Leo Burnett, sa fie in linie cu legislatia cu privire la protejarea proprietatii intelectuale si a drepturilor de autor?
Stefan Iordache: Este vital. La nivelul unei agentii international nu ai cum sa operezi in aceasta industrie fara sa respecti legislatia, pentru ca am pune in pericol nu doar veniturile agentiei, ci si imaginea clientilor nostri, care ne imputernicesc pe noi sa facem toate demersurile necesare astfel incat ceea ce producem pentru ei sa urmareasca indeaproape legea.
Cati jucatori din piata romaneasca de advertising sunt cu adevarat aliniati legislatiei referitoare la proprietatea intelectuala – mai ales din perspectiva faptului ca in afara multinationalilor din domeniu, exista o explozie de noi agentii?
Stefan Iordache: Cred ca toti marii jucatori respecta legislatia si nu doar ei, cred ca si toate agentiile ale caror clienti solicita asta. Riscurile sunt mult mai mari si sumele care pot interveni ca daune sunt mult, mult mai mari decat orice fee de drept de autor.
Comentarii articol (5)