La acest capitol, Romania ocupa cel de-al doilea loc in Uniunea Europeana, dupa Portugalia (2,5%).
Potrivit DAE, cresteri insemnate au mai cunoscut Letonia (1,8%), Slovenia (1,7%) si Polonia (1,6%), in conditiile in care cresterea medie la nivelul zonei euro si UE 27, pentru perioada mentionata, a fost de 0,2%. La celalalt pol, cea mai mare scadere a comertului cu amanuntul a inregistrat-o Malta (-3,4%), urmata de Finlanda (- 1,9%), Danemarca (-1,7%) si Luxemburg (-1,5%).
Insa, comparativ cu situatia aceleiasi luni din anul precedent, Romania inregistreaza o crestere de 1%, ocupand pozitia a opta in clasamentul UE 27. Pe primele locuri s-au situat Luxemburg, cu o crestere de 8.3% fata de anul precedent, Lituania (7,8%) si Letonia (6,4%). Cele mai mari scaderi ale volumului comertului cu amanuntul, au fost inregistrate de Malta (-8,9%), Portugalia (-5,3%) si Danemarca (-5,1%). In medie, UE a inregistrat o scadere a volumului comertului cu amanuntul pentru perioada amintita de -0,2%.
Din statisticile privind volumul comertului cu amanuntul pe produse la nivel UE prezentate de DAE, comparativ cu luna precedenta a acestui an, reiese o crestere de 0,6% pentru produsele non-alimentare, cu exceptia combustibililor auto, si o scadere de -0,3% la produsele alimentare, bauturi si tutun.
Volumul comertului pe produse la nivel global UE, comparativ cu luna iulie a anului precedent, inregistreaza o crestere de 1,7% pentru produsele non-alimentare si o scadere a acestui volum de -2,2% pentru alimente, bauturi si tutun.
Mai multe informatii puteti gasi aici.
Comentarii articol (0)