Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) propune, printr-un proiect de lege lansat recent in dezbatere publica, reglementarea desfasurarii de adunari publice. Astfel, manifestarile din spatiul public se vor putea desfasura doar pana la orele 23.00 si numai daca au fost aprobate in prealabil de primarie. Lipsa aprobarii va aduce organizatorilor o amenda de pana la 20.000 de lei.
Potrivit initiatorilor, actuala reglementare privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice reflecta realitatile sociale din anii ’90, astfel incat se impune adoptarea unor reglementari care sa stabileasca un cadru de organizare si desfasurare a adunarilor publice.
Potrivit proiectului Legii elaborat de MAI, adunarile publice se organizeaza si se desfasoara
numai dupa obtinerea unei aprobari, pana la ora 23.00. Astfel, pentru obtinerea aprobarii prevazute, organizatorul depune o declaratie prealabila la primaria pe a carei raza de competenta urmeaza sa fie organizata adunarea publica, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data desfasurarii acesteia. Primaria va transmite si Jandarmeriei aceasta solicitare.
Sunt, insa, exceptate de la aceasta obligatie adunarile organizate in scopuri religioase, promotionale, al celor ocazionate de vizite oficiale, precum si al celor care se desfasoara in incinta sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.
Potrivit proiectului de act normativ, sunt interzise adunarile publice prin care se urmareste:
• propagarea ideilor totalitare de natura fascista, comunista, rasista, sovina sau ale oricaror organizatii terorist-diversioniste, defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la ura nationala sau religioasa, incitarea la discriminare, la violenta publica si la manifestari obscene, contrare bunelor moravuri;
• organizarea unei lovituri de stat sau altei actiuni contrare securitatii nationale;
• tulburarea ordinii si sigurantei publice, incalcarea normelor moralitatii publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor ori punerea in pericol a vietii, integritatii corporale sau sanatatii acestora.
Legea propusa de MAI prevede
o amenda de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru adunarile publice nedeclarate, precum si pentru orice forma de instigare menita sa conduca la desfasurarea unei adunari publice.
De asemenea, din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea si siguranta publica, noul act normativ instituie o clasificare a adunarilor publice, urmand ca acestea sa fie incadrate, potrivit aprecierii comandantului unitatii de jandarmi, astfel:
• adunare publica fara grad de risc;
• adunare publica cu grad de risc scazut;
• adunare publica cu grad de risc mediu;
• adunare publica cu grad de risc ridicat.
In acelasi timp, printre prevederi se numara si interdictia de a organiza astfel de manifestari in imediata apropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, unitatilor spitalicesti, obiectivelor militare sau a celor asigurate cu paza militara, a depozitelor de carburanti sau materiale explozive, a zonelor si obiectivelor cu risc ridicat de radiatii si contaminare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare, ori pe traseele sau locurile unde se executa lucrari edilitar gospodaresti de amploare.
De asemenea, infiltrarea intre manifestanti a persoanelor care nu au legatura directa cu manifestul se sanctioneaza cu
amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei sau cu prestarea a 150 – 300 ore de munca in folosul comunitatii.
Potrivit noilor reglementari,
fortele de ordine intervin pentru impiedicarea sau neutralizarea manifestarilor care ar putea tulbura grav ordinea si linistea publica sau ameninta viata, integritatea corporala a cetatenilor sau a fortelor de ordine, distrugeri de cladiri, numai cu aprobarea prefectului. Totusi, in cazul in care este pusa in pericol viata, integritatea corporala sau sanatatea unor persoane, nu mai este necesara aprobarea interventiei in forta.
Totodata, in situatia in care adunarea publica este considerata cu grad ridicat de risc, conform noilor prevederi, prezenta prefectului sau a inlocuitorului legal al acestuia este obligatorie.
Persoanele care iau parte la asemenea manifestari sunt obligate sa nu comita si sa nu instige la acte de violenta impotriva fortelor de ordine sau a cetatenilor, ori la acte de distrugere a bunurilor mobile sau imobile apartinand institutiilor publice sau private aflate in apropierea locurilor de desfasurare a adunarii sau pe traseul de deplasare al participantilor. In caz contrar, sunt prevazute sanctiuni de pana la 5.000 de lei.
In acelasi timp, nu este permisa scandarea injuriilor, a cuvintelor sau expresiilor jignitoare ori vulgare. De asemenea, este interzis consumul de bauturi alcoolice si de substante halucinogene.
Organizatorii adunarilor publice vor fi obligati, conform proiectului de lege propus de MAI,
sa asigure protectia participantilor si a mediului ambient, precum si functionarea normala a cailor de comunicatii, a transportului in comun. In acelasi timp, acestia trebuie sa se asigure ca adunarea publica nu va degenera in actiuni turbulente care ar putea pune in pericol ordinea si linistea publica, viata, integritatea corporala sau libertatea persoanei, bunurile acestora ori ale domeniului public sau privat, alte drepturi si interese legitime ale cetatenilor, comunitatii sau ale statului. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 15.000 lei.
Proiectul de lege este prezentat in fisier atasat.
Comentarii articol (14)