Conform proiectului de act normativ, amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa contra unui medic, asistent medical, sofer de autosanitara, ambulantier sau orice alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat in exercitiul functiunii, va putea fi pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.
De asemenea, reprezentantii ministerului propun ca orice acte de violenta, ca de exemplu lovirea, savarsite impotriva cadrelor medicale sa fie sanctionate cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar vatamarea corporala sa poata fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vatamarea corporala grava se va pedepsi cu inchisoare de la 3 la 12 ani.
“Ministerul Sanatatii a mai atras atentia asupra problemelor de siguranta cu care se confrunta personalul medical. Astfel, anul trecut am inaintat un amendament la Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, care insa nu a fost adoptat”, a spus Ladislau Ritli, ministrul Sanatatii.
„Astazi, daca o persoana loveste un medic intr-un spital poate sa fie sanctionata cu inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani, sau cu amenda, dupa caz. Noi propunem inasprirea pedepselor. Astfel, agresorul va putea fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si 12 ani, in functie de gravitatea faptelor. Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical aflat in exercitiul functiunii si munca depusa de angajatii din sistem. Si, din nefericire, au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare”, a declarat ministrul Ritli.
Comentarii articol (5)