Cseke Attila, ministrul Sanatatii cere ca in Codul Penal, sa fie prevazute sanctiuni speciale pentru cei care agreseaza personalul medical aflat in exercitiul functiunii, informeaza un comunicat de presa al ministerului de resort.
Ministrul Sanatatii a transmis ministrului Justitiei si Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor un amendament la proiectul Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, in care propune ca i
nfractiunile asupra personalului medical –medic, asistent medical, sofer de ambulanta sau orice altfel de personal din sistemul medical
aflat in exercitiul functiunii sa fie incadrate in categoria ultraj asupra autoritatii si sa fie sanctionate in consecinta, mult mai aspru, la fel ca faptele savarsite asupra functionarilor publici.
“Astazi, daca o persoana loveste un medic intr-un spital poate sa fie sanctionata cu inchisoare de la 3 luni pana la 2 ani, sau cu amenda, dupa caz.
Noi propunem inasprirea pedepselor, similar cu cele aplicate in cazul agresiunilor asupra functionarilor publici. Astfel,
agresorul ar fi sanctionat cu inchisoare intre 6 luni si 3 ani. Mai mult, prin noua prevedere legala impacarea partilor nu mai inlatura raspunderea penala.
Prin noile masuri urmarim descurajarea celor care nu respecta corpul medical si munca depusa de angajatii din sistem. Si au existat in ultima perioada unele cazuri ingrijoratoare”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.
De asemenea,
amenintarea se va pedepsi cu inchisoare de la 6 luni pana la 2 ani, fata de 3 luni pana la un an, cum este prevazut in prezent.
Vatamarea coporala grava se va sanctiona cu inchisoare de la 3 la 12 ani, fata de 2-7 ani, iar
vatamarea corporala se va sanctiona cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani, fata de pedepsele actuale de 6 luni - 5 ani.
Deputatul de Iasi, Tudor Ciuhodaru, membru al Comisiei de Sanatate, sustine, intr-un comunicat de presa, ca
masurile propuse de Ministerul Sanatatii privind sanctionarea agresiunilor impotriva personalului medical puteau fi luate mult mai devreme, daca proiectul legislativ pe care el l-a initiat acum aproape un an ar fi fost adoptat.
“Intrucat nu exista sisteme eficiente de protectie (pentru personalul medical – n.red.)
initiam acum mai bine de un an un proiect legislativ ce propunea ca agresiunile impotriva personalului medical sa fie considerate infractiuni si sa fie pedepsite ca atare. Spuneam atunci ca sanctionarea actelor de violenta impotriva personalului medical ar descuraja aceasta agresivitate, permitand truditorilor din sanatate sa poata actiona eficient in interesul pacientilor. De asemenea, propuneam si ca in cazul decesului personalului medical in urma unei astfel de agresiuni familia sa poata beneficia de o asigurare de viata implicita. Nici astazi acest proiect de lege nu a trecut de Senat, explica Ciuhodaru, in comunicat.
Comentarii articol (1)