Te-ai gandit vreodata la ce riscuri te expui daca stai in permanenta "cu ochii in calculator"? Indiferent de motivele pe care le ai pentru a utiliza computerul in mod frecvent, trebuie sa stii ca exista sanse ca sanatatea sa iti fie afectata. Riscurile imbolnavirii pot fi reduse sau eliminate daca alegi sa-ti desfasori activitatea intr-un ambient propice sau daca adopti anumite obiceiuri de lucru recomandate.
Cele mai comune
afectiuni asociate cu utilizarea indelungata a computerului sunt
durerile de spate,
gat,
umeri sau
brate. Cel mai adesea, ele sunt rezultatul designului inadecvat al obiectelor de lucru, pozitiei incomode a corpului sau a sederii pe scaun pe o perioada mare de timp.
1. Durerile musculare si articulare
Chiar daca sederea necesita un efort muscular mai mic, totusi ea nu elimina
starea de oboseala pentru ca obliga anumite parti ale corpului sa stea drepte pentru perioade mari de timp. Acest proces ingreuneaza circulatia sangelui in muschi, oase, tendoane si ligamente si poate cauza rigiditate si, in cele din urma, dureri. Mai mult decat atat, daca un computer nu este pozitionat corespunzator, acest lucru poate creste nivelul de stres prin actionarea mai pregnanta a anumitor zone, cum ar fi muschii sau articulatiile.
Cum poti preveni durerile? Adopta o pozitie de lucru potrivita. Mai exact, sprijina-te pe spate. Spatarul scaunului ar trebui sa se potriveasca perfect cu aspectul natural al curburii coloanei vertebrale. Pentru a adopta o pozitie confortabila in fata calculatorului, este indicat sa iti mentii picioarele pe podea sau sa le asezi pe un dispozitiv special ce permite relaxarea picioarelor. Se recomanda si mentinerea unei pozitii confortabile a umerilor si a bratelor. Incheieturile mainilor trebuie mentinute in pozitie dreapta, recomandarea fiind sa eviti orice miscari sus-jos. Foarte important este sa eviti sa stai cocosat pe scaun.
2. Sindromul ochilor uscati
Sindromul ochilor uscati este o alta afectiune care apare ca urmare a folosirii indelungate a computerului.
Privitul constant in monitor poate cauza
uscarea sau
lacrimarea ochilor, dar si senzatii de usturimi sau mancarime. Vederea incetosata sau cea dubla sunt alte manifestari care pot aparea ca urmare a privitului in monitor.
Pentru inlaturarea acestor efecte neplacute, este indicat sa-ti odihnesti ochii si sa te concentrezi asupra unui alt lucru. De asemenea, te poti aseza pe spate si iti poti inchide ochii pentru cateva minute. Clipitul este si el indicat deoarece permite ochilor sa se lubrifieze.
Este important sa iti plasezi monitorul la o distanta de cel putin un brat de zona corpului si sa-l fixezi intr-o pozitie confortabila. Regleaza lumina monitorului si asigura-te ca nu exista urme de praf pe ecran pentru a evita aparitia problemelor de reflectie.
3. Circulatia proasta a sangelui
Circulatia proasta a sangelui poate fi tot un efect al sederii prelungite in fata computerului. Practic acest lucru face ca in sange sa se acumuleze cheaguri care au ca efect oboseala membrelor si aparitia crampelor la nivelul picioarelor. Pentru eliminarea durerii, se recomanda o plimbare de circa 30 de minute si efectuarea a cateva
exercitii usoare care includ gatul, umerii, bratele si spatele. Exercitiile de respiratie sunt si ele extrem de utile.
4. Slabiciune datorata aportului energetic mic
Exista foarte multe persoane care in momentul in care se aseaza la calculator uita sa manance. Timpul pare ca zboara si, astfel, tentatia de a nu mai manca este una foarte mare. Este indicat insa sa nu ignori alimentatia pentru ca, pana la urma, ea este cea care iti asigura zilnic necesarul de energie. Pentru a nu te deshidrata, este indicat sa consumi cat mai multa apa. Mai mult decat atat, daca orarul de la serviciu iti permite sa iti iei si o pauza de masa, atunci poti alege sa te indepartezi de computer.
5. Pericol de obezitate
Statul continuu la computer te poate expune si riscului de a deveni
obez. Situatia este similara persoanelor care stau non-stop in fata televizorului si consuma alimente care aduc un surplus caloric greutatii lor. Indicat este sa consumi alimente sanatoase de tipul fructelor, legumelor sau a iaurturilor cu un continut mic de grasimi.
Cui te poti adresa in cazul in care apare o afectiune sau o senzatie de disconfort?
Persoanele care iti pot oferi sfaturi in ceea ce priveste eliminarea stresului de la birou sau sugestii legate de adoptarea unei pozitii confortabile a corpului sunt
medicul de familie sau
fizioterapeutul.
Comentarii articol (28)