Controversa uniformelor pare sa nu se opreasca niciodata, fiind re-pusa pe tapet la fiecare inceput de an scolar. Cei care sunt impotriva ei cred ca uniforma este o incercare comunista de a reprima individualitatea elevilor, in timp ce sustinatorii conceptului insista pe caracterul de prestigiu pe care uniforma il confera, fara sa minimizeze disciplina pe care aceasta o impune in scoli.
In aceasta toamna, dezbaterea a devenit cu atat mai aprinsa cu cat
senatorii au respins de curand o propunere legislativa care prevedea introducerea obligatorie a uniformei pentru toti elevii din clasele I – VIII. Stirea a iscat comentarii acide, insa, asa cum se intampla, din pacate, tot mai des, in sustinerile prea vehemente de idei se pierde esentialul, oamenii ajungand sa comenteze persoane, nu subiectul in discutie.
De aceea, ne-am gandit sa sintetizam astazi cele mai importante argumente pro si contra care au fost vehiculate in dezbaterea despre introducerea uniformelor in scoli. Astfel, vom avea o imagine mai complexa asupra subiectului si vom putea decide de care parte a baricadei ne situam.
Argumente pro uniforma
1. Confera prestigiu unitatii de invatamant. O unitate scolara care isi desfasoara activitatea dupa un sistem de valori propriu va dori sa se diferentieze de celelalte scoli si printr-o anumita tinuta vestimentara adecvata si specifica.
2. Mareste sentimentul elevilor de apartenenta la un grup.
3. Imbunatateste disciplina. Elevii invata, prin purtarea uniformei, ca trebuie sa se supuna unor reguli si ca trebuie sa se imbrace adecvat mediului in care se afla.
4. Consolideaza mediul de invatare. Imbracati in uniforma, elevii nu vor confunda sala de clasa cu locul de joaca si isi vor aminti in fiecare moment pentru ce sunt asezati in banci.
5. Reduce discriminarea. Din punct de vedere al vestimentatiei, toti elevii vor deveni egali, ceea ce ar putea duce la mai putina marginalizare pentru copii care, fara uniforma, nu si-ar permite haine “la moda”.
6. Este rentabila. Pe termen lung, uniformele sunt mai ieftine decat hainele si mai rezistente la uzura. Achizitionate la inceput de an scolar, ele pot fi purtate pe parcursul intregului an sau chiar mai mult.
7. Este practica. Elevul (mai ales cel din gimnaziu) va scapa de stresul de a decide zilnic ce va purta a doua zi la scoala.
8. Este eficienta. Elevul este pregatit pentru scoala intr-un timp mai scurt, daca nu trebuie sa se decida in fiecare zi cu ce se imbraca.
Argumente contra uniformei
1. Ingradeste individualitatea si libertate de exprimare, ceea ce poate afecta dezvoltarea emotionala a copilului.
2. Obligativitatea uniformei poate determina aparitia unor alte abateri disciplinare. Elevii ar putea simti nevoia sa se exprime in alte moduri pentru a arata ca sunt diferiti sau pentru a-si impresiona colegii – machiaj puternic, bijuterii opulente, revolta impotriva celorlalte reguli ale scolii.
3. Inhiba creativitatea, obligandu-i pe elevi sa se conformeze regulilor.
4. Este prea scumpa in raport cu ceea ce ofera, daca luam in calcul ca uniforma nu poate fi purtata decat la scoala, deci nu poate fi utilizata pentru alte ocazii.
5. Lipsa confortului. In cazul anumitor tipare de uniforme, fetele, obligate sa poarte rochie sau fusta, se pot simti incomod. Acelasi lucru poate spune si despre cravatele sau esarfele prinse obligatoriu in jurul gulerului.
Acum
e randul tau sa iti spui parerea si sa aduci noi argumente.
Comentarii articol (192)