Potrivit proiectului de lege respins definitiv în Parlament marți, cei 350 de lei nu s-ar fi dat toți, dintr-o dată, ci ar fi trebuit să fie acordați în două tranșe, câte una în fiecare semestru al anului școlar. Banii ar fi venit din bugetul Ministerului Educației și Cercetării.
După cum scria în textul proiectului, stabilirea modelului uniformei școlare nu era obligatorie, însă fiecare școală ar fi trebuit să-și stabilească cel puțin un semn distinctiv, precum uniformă, ecuson, eșarfă etc. Această obligație există și acum în Legea nr. 35/2007, doar că actuala legislație nu prevede acordarea unei sume de bani pentru achiziționarea uniformelor.
Un aspect neclar al proiectului era dacă, odată stabilit modelul uniformei, purtarea acesteia devenea obligatorie (și în ce condiții, de exemplu). Proiectul de lege nu menționa decât că fiecare școală putea stabili modelul unei uniforme și că elevii ar fi primit bani ca să și-o cumpere. Însă, în expunerea de motive care a însoțit proiectul se făceau mai multe referiri și la aspectul purtării obligatorii a uniformei.
"Uneori, purtarea obligatorie a uniformei poate fi mai costisitoare decât purtarea hainelor obișnuite" sau "[o]bligativitatea conformării cu unele standarde convenționale legate de vestimentație nu ar trebui să aibă legătură cu procesul educativ", scria în expunerea de motive.
Atenție! Proiectul de lege nu se poate aplica. Din moment ce proiectul a fost respins de ambele Camere ale Parlamentului, acesta și-a încetat parcursul legislativ.
Comentarii articol (2)