avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Dreptul elevului la personalitate
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Dreptul elevului la personalitate

1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii
(1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la demnitate, imagine, la respectarea vieţii private, precum şi alte asemenea drepturi recunoscute de lege.
2. O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.
3. A incalcat scoala dreptul la demnitate al elevului?
4. Pot fi sanctionati disciplinar membrii consilului de administratie care au aprobat regulamentul intern,in care se precizeaza ca incalcarea demnitatii elevului reprezinta abatere disciplinara?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:03, 17 Februarie 2015
Pai, daca are uniforma, de ce n-o poarta? E obligatorie in unitatea respectiva, deci despre a cui demnitate discutam? Nu se supune regulamentului, sa se mute.
Oare argumentul dumneavoastra "rezista" in fata unui judecator?

1.Constitutia Romaniei- art.32(4) Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii.
2.Legea 1/2011- art. 9(3) Învãþãmântul de stat este gratuit. Pentru unele activitãþi, niveluri, cicluri ºi programe de studii se pot percepe taxe, în condiþiile stabilite de prezenta lege.
3. Nu ai dreptul sa obligi parintii sa cumpere uniforme din banii lor.Nu ai dreptul sa refuzi accesul la educatie unui copil.
4. Angajatorul "prinde" in regulamentul intern obligatia de a purta o pereche de blugi; si ii cumpara tot el de la second-hand. Sunteti obligati sa ii purtati daca va simtiti prost? Aveti dreptul la demnitate, la imagine? Copilul refuza sa poarte acea uniforma deorece se simte prost.
~ Conținut șters la cerere ~
Da, cazul dvs. poate necesita foarte multe discutii nefiind ceva clar.
Este ceea ce eu numesc un proces complicat.
Judecatorul decide in functie de argumentele partilor care se bazeaza pe interpretarea legii atat in litera sa cat si in spiritul sau...
Cu spiritul legii cam exista probleme daca nu se face o arumentare ampla in acest caz.

Un regulament intern nu poate fi mai presus de Constitutie si nici de lege...dar...instanta trebuie sa analizeze temeinic...
Elena si Allexander07, din ce scrie radamante nu rezulta ca elevul ignora regulamentul ci ca parintii lui nu ii pot cumpara uniforma:
O scoala impune o sanctiune unui elev pe motiv ca nu accepta sa poarte o uniforma donata de un alt elev.


Un copil provenit dintr-o familie cu probleme materiale se poate simti extrem de prost intr-o astfel de situatie. Iar colegii pot contribui din plin la amplificarea sentimentului.
Solutii de genul sa se mute ca nu il obliga nimeni sa ramana in scoala respectiva mi se par extrem de simpliste si reci. Adica daca ar fi, de exemplu, la un liceu de elita iar uniforma costa 200 de lei - nici mult, nici putin - dar pentru parintii lui aia 200 pot fi imposibil de scos din buzunar, ar trebui sa se mute la un liceu mediocru unde se impune doar ecuson?

Alte discuții în legătură

Uniforma scolara mihaialbert mihaialbert Buna ziua. Am un copil in clasa a doua. Astazi ni s-a comunicat ca uniforma scolara este obligatorie la unitatea de invatamant la care este copilul meu. In caz ... (vezi toată discuția)
Probleme cu profesorii la scoala pe motiv ca eleva are parul vopsit Laurentiuv Laurentiuv Fata mea are parul vopsit ( suvite blonde) si unii profesori o ameninta cu excluderea de la ore daca nu se vopseste la loc in culoarea naturala. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Impunere achizitionare uniforma scolara? misscadu misscadu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca exista vreun act normativ care sa ma oblige pe mine ca parinte sa accept achizitionarea uniformei scolare de la un ... (vezi toată discuția)