Obiectivul este de a reduce volumul de deºeuri de echipamente electrice ºi electronice eliminate, încurajându-se refolosirea, reciclarea ºi alte forme de valorificare a acestora. Prevederile hotãrârii se aplicã producãtorilor, importatorilor, distribuitorilor, consumatorilor ºi în particular acelor agenþi economici care sunt direct implicaþi în tratarea deºeurilor de echipamente electrice ºi electronice.
Va fi obligatorie colectarea selectivã a deºeurilor de echipamente electrice ºi electronice, tratarea specificã a acestor deºeurilor, finanþarea gestionãrii deºeurilor provenite de la propriile produse de cãtre fiecare operator economic.
Informarea utilizatorilor în legãturã cu colectarea selectivã a acestor deºeuri ºi cu sistemele de colectare este obligatorie. Existã, de asemenea, obligaþia operatorilor economici de a furniza periodic autoritãþilor informaþii – în legãturã cu ponderea sau, dacã acest lucru nu este posibil, cu cantitãþile de deºeuri de echipamente electrice ºi electronice introduse pe piaþã ºi cu ratele de colectare, refolosire, valorificare/reciclare ºi export a deºeurilor echipamentelor electrice ºi electronice colectate.
Consumatorii sunt încurajaþi sã predea aceste deºeuri de echipamente electrice ºi electronice, gratuit sau contra unei compensaþii care þine cont de valoarea componentelor reutilizabile din componenþa acestora, la puncte publice de colectare a deºeurilor de echipamente electrice ºi electronic.
Pânã la 31 decembrie 2005 producãtorii vor asigura înfiinþarea a cel puþin un punct de colectare în fiecare judeþ, un punct de colectare în fiecare oraº cu peste 100.000 locuitori ºi a ºase puncte de colectare în Municipiul Bucureºti, pentru colectarea selectivã a deºeurilor de echipamente electrice ºi electronice provenite de la gospodãriile particulare. Se mai prevede înfiinþarea pânã în 31 decembrie 2006 a cel puþin unui punct de colectare în fiecare oraº cu peste 20.000 locuitori.
Producãtorii sunt încurajaþi sã acordate prioritate refolosirii deºeurile de echipamente electronice, a componentelor, subansamblelor ºi produselor lor consumabile ºi sã integreze materialele reciclate în noile echipamente.
Operatorii economici pot opta sã îndeplineascã aceastã obligaþie fie individual, fie prin intermediul unor sisteme colective. Dupã 1 ianuarie 2007, fiecare operator economic trebuie sã ofere o garanþie financiarã pentru a se evita situaþia în care costurile de gestionare a deºeurilor de echipamente electrice ºi electronice, provenite de la produsele al cãror producãtor ºi-a încetat activitate sau care nu poate fi identificat, sã fie suportate de operatorii economici care rãmân în activitate. La introducerea pe piaþã a unui aparat, producãtorii depun o garanþie care sã demonstreze cã gestionarea tuturor deºeurilor este finanþatã. Garanþia poate fi sub forma unei participãri a producãtorului la sisteme adecvate de finanþare a gestionãrii a cestor deºeuri, a unei asigurãri de reciclare sau a unui cont bancar blocat. Responsabilitatea finanþãrii deºeurilor istorice de echipamente electrice ºi electronice este împãrþitã în mod proporþional între toþii operatorii economici existenþi pe piaþã la momentul generãrii costurilor, în cadrul sistemelor colective de finanþare.
Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor va întocmi un registru al producãtorilor ºi importatorilor în care sunt centralizate anual informaþii, inclusiv estimãri cu privire la cantitãþile ºi categoriile de echipamente electrice ºi electronice introduse pe piaþã, cantitãþile ºi categoriile de astfel de echipamente care au fost colectate prin toate mijloacele ºi refolosite, reciclate, recuperate cât ºi greutatea sau numãrul deºeurilor colectate exportate, se prevede în actul normativ. Ministerul transmite informaþiile Comisiei Europene la un interval de doi ani, în termen de 18 luni de la sfârºitul perioadei acoperite, prima raportare acoperind intervalul 2007-2008. Ministerul Mediului ºi Gospodãrii Apelor redacteazã, la trei ani, ºi un raport privind aplicarea prevederilor hotãrârii. Producãtorii au obligaþia de a se înscrie în registrul respectiv pânã la data de 31 aprilie 2006, fiind obligaþi sã comunice cantitãþile de echipamente electrice ºi electronice introduse pe piaþã, se precizeazã în hotãrâre.
Nerespectarea prevederilor hotãrârii se sancþioneazã, cu amenzi care pot fi aplicate atât utilizatorilor cât ºi producãtorilor, distribuitorilor, agenþilor economici ale cãror activitãþi intrã în sfera de aplicare a actului. De exemplu, pentru nepredarea deºeurilor de echipamente electrice ºi electronice la punctele de colectare constituite în acest scop se pot aplica amenzi între 5.000.000 lei ºi 10.000.000 de lei, pentru persoanele fizice, ºi între 25.000.000 ºi 50.000.000 pentru persoanelor juridice.
Amenzile variazã între 25.000.000 lei ºi 200.000.000 lei pentru producãtorii, distribuitorii sau agenþii economici care nu respectã obligaþiile specifice lor stabilite prin actul normativ.
Constatarea contravenþiilor se face de cãtre personalul împuternicit al Gãrzii Naþionale de Mediu ºi al Autoritãþii Naþionale pentru Protecþia Consumatorilor.
Hotãrârea transpune în totalitate Directiva Parlamentului European ºi a Consiliului nr. 2002/96/EC privind deºeurile de echipamente electrice ºi electronice, amendatã prin Directiva nr. 2003/108/EC.
Actul normativ intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Comentarii articol (0)