Actul normativ adoptat urmãreºte protejarea resurselor naturale prin încurajarea refolosirii ambalajelor, recuperarea ºi reciclarea acestei categorii de deºeuri.
Conform cerinþelor de aderare, pânã în anul 2007, în România trebuie implementat un sistem de gestiune a ambalajelor ºi a deºeurilor de ambalaje, care sã asigure un procent de reciclare de minim 25%.
Actul normativ dã posibilitatea ca un agent economic sã opereze într-o schemã de gestionare a deºeurilor de ambalaje, în baza autorizaþiei obþinute de la autoritatea competentã, în vederea atingerii obiectivelor anuale de valorificare, respectiv reciclare, preluând responsabilitatea agenþilor economici care introduc pe piaþã ambalaje ºi produse ambalate.
Acest model este aplicat în statele membre ale U.E. cum ar fi Germania, Belgia, Franþa ºi în majoritatea statelor candidate.
Reglementãrile sunt armonizate cu legislaþia comunitarã referitoare la protecþia mediului, extind domeniul de aplicare a Hotãrârii 349/2002 ºi introduc obligaþii ale României din perspectiva aderãrii în anul 2007, faþã de Comisia Europeanã.
Astfel, Ministerul Economiei ºi Comerþului va notifica Comisiei Europene proiectele de reglementãri prin care intenþioneazã sã adopte instrumente economice pentru implementarea prevederilor hotãrârii, cu excepþia celor de naturã fiscalã, pentru a oferi Comisiei Europene posibilitatea examinãrii conformitãþii lor cu prevederile comunitare. Obligaþia de notificare se aplicã ºi specificaþiilor tehnice aferente mãsurilor de naturã fiscalã care încurajeazã conformarea cu specificaþiile tehnice respective. De asemenea, Asociaþia de Standardizare din România va comunica Comisiei Europene textul standardelor române, pentru domeniile în care nu sunt adoptate standarde europene armonizate. Aceste prevederi specifice intrã în vigoare la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
Hotãrârea stabileºte o procedurã mai elasticã ºi mai generoasã de reutilizare ºi de evidenþã a ambalajelor înlocuind sintagma „un numãr maxim de cicluri de utilizare” cu „un numãr cât mai mare de cicluri de utilizare” ºi prevede expres cã în vederea reutilizãrii se asigurã întâi „ colectarea ambalajelor”. De asemenea, sunt stabilite în mod clar responsabilitãþile ºi factorii implicaþi în regimul de circulaþie al ambalajelor ºi deºeurilor acestora.
Astfel, agenþii economici care comercializeazã produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaþi sã informeze consumatorii asupra sistemului de colectare a ambalajelor reutilizabile în vederea asigurãrii reutilizãrii multiple.
Agenþii economici care produc produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaþi sã marcheze/sã inscripþioneze pe ambalaj/etichetã, sintagma ”ambalaj reutilizabil”.
Agenþii economici care introduc pe piaþã produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaþi sã informeze comercianþii ºi/sau consumatorii despre încetarea reutilizãrii unui anumit tip de ambalaj ºi sã asigure preluarea acestora încã 6 luni de la data încetãrii utilizãrii acestora.
Nerespectarea acestor prevederi se sancþioneazã cu amendã de la 5 milioane de lei la 10 milioane de lei.
De asemenea, agenþii economici care comercializeazã produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaþi sã primeascã ambalajele reutilizabile la schimb sau sã ramburseze cumpãrãtorului valoarea ambalajului restituit, plãtitã de acesta la achiziþionarea produsului ambalat. În cazul nerespectãrii acestei prevederi sancþiunea este amenda de la 30 de milioane de lei la 60 de milioane de lei.
Obiectivele naþionale privind valorificarea ºi respectiv reciclarea deºeurilor de ambalaje ce vor fi atinse pânã la 31 decembrie 2006, sunt urmãtoarele:
· Valorificarea unui procent de minimum 50% din greutatea deºeurilor de ambalaje;
· Reciclarea unui procent de minimum 25% din greutatea totalã a materialelor de ambalaj conþinute în deºeurile de ambalaj, cu un procent minim de 15% din greutatea fiecãrui tip de material de ambalaj.
Pentru atingerea obiectivelor naþionale, agenþii economici au responsabilitatea atingerii obiectivelor anuale prevãzute, dupã cum urmeazã:
· agenþii economici care introduc pe piaþã produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele primare, secundare ºi terþiare ce ambaleazã produsele lor în momentul introducerii pe piaþã;
· agenþii economici care ambaleazã produse ambalate sunt responsabili pentru ambalajele secundare ºi terþiare pe care le introduc pe piaþã;
o iar
· agenþii economici care introduc pe piaþã ambalaje de desfacere sunt responsabili pentru ambalajele respective introduse pe piaþã. Actul normativ prevede sancþionarea nerespectãrii acestor prevederi cu amendã de la 100 de milioane de lei la 500 de milioane de lei.
Obiectivele de valorificare, respectiv reciclare a deºeurilor de ambalaje se pot realiza individual sau prin transferarea acestei responsabilitãþi cãtre persoana juridicã autorizatã de cãtre Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor. Agenþii economici care au încheiat contracte de transfer de responsabilitate în baza HG nr.349/2002, au obligaþia sã ia mãsurile necesare în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii adoptate de Executiv.
Actul normativ prevede cã valorificarea ºi reciclarea deºeurilor de ambalaje trebuie sã fie astfel organizatã încât sã nu introducã bariere în calea comerþului.
O altã obligaþie a agenþilor economici prevãzuþi în actul normativ dar ºi a autoritãþilor ºi instituþiilor publice locale este aceea de a furniza anual Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor informaþii privind gestionarea ambalajelor ºi a deºeurilor de ambalaje. La solicitarea Ministerului Mediului ºi Gospodãririi Apelor, agenþii economici, autoritãþile ºi instituþiile administraþiei Publice locale trebuie sã dovedeascã, prin documente, corectitudinea datelor respective. Nerespectarea acestor prevederi se sancþioneazã cu amendã de la 40 de milioane de lei la 80 de milioane de lei.
Autoritãþile ºi instituþiile administraþiei publice locale asigurã colectarea selectivã a deºeurilor de ambalaje de la populaþie prin servicii publice de salubrizare ºi spaþii amenajate ºi dotate prin amplasarea de containere adecvate. În cazul nerespectãrii acestei prevederi sancþiunea este amendã de la 100 de milioane de lei la 200 de milioane de lei.
De asemenea, autoritãþile ºi instituþiile administraþiei publice locale asigurã organizarea valorificãrii cantitãþilor de deºeuri colectate selectiv.
Instituþiile publice, asociaþiile, fundaþiile ºi persoanele fizice au obligaþia sã depunã selectiv deºeurile de ambalaje în containere diferite, inscripþionate corespunzãtor, amplasate special de cãtre autoritãþile publice locale sau sã predea deºeurile de ambalaje la agenþii economici specializaþi.
Nerespectarea acestor prevederi se sancþioneazã cu amendã de la un milion de lei la 5 milioane de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendã de la 25 milioane de lei la 50 milioane de lei pentru instituþii, asociaþii ºi fundaþii.
Agenþii economici deþinãtori de deºeuri de ambalaje, au obligaþia sã asigure valorificarea ºi respectiv reciclarea acestora prin mijloace proprii sau prin predare cãtre agenþi economici specializaþi. În cazul nerespectãrii acestei prevederi sancþiunea este amenda de la 20 de milioane de lei la 40 de milioane de lei.
Ministerul Mediului ºi Gospodãririi Apelor, Ministerul Economiei ºi Comerþului, Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii, precum ºi agenþii economici care introduc pe piaþã produse ambalate au obligaþia sã promoveze campanii de informare ºi educare în domeniul gestionãrii ambalajelor ºi deºeurilor de ambalaje.
De asemenea, Ministerul Economiei ºi Comerþului propune programe de cercetare având ca obiect fabricarea ºi compoziþia ambalajului, caracterul reutilizabil al ambalajului ºi caracterul valorificabil al acestuia.
Hotãrârea transpune în legislaþia naþionalã Directiva Parlamentului ºi Consiliului, nr. 94/62/CE, privind ambalajele ºi deºeurile, completatã prin Decizia nr. 97/138/CE.
Hotãrârea intrã în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României.
Comentarii articol (0)