Ordinul Ministerului Justitiei nr. 1.903/C/2011 privind conditiile de forma necesare pentru valabilitatea dispozitiilor testamentare privind sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de clientii institutiilor de credit a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 684, din 27 septembrie 2011. Potrivit ordinului, persoanele care aleg sa depuna la banci sume de bani, valori sau titluri de valoare pot dispune de acestea, pentru cauza de moarte, printr-o dispozitie testamentara cuprinsa in cadrul conventiei incheiata cu institutia de credit.
"Sub sanctiunea nulitatii absolute testatorul va completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara”, se arata in ordinul MJ. De asemenea, dispozitia testamentara“ cuprinde desemnarea directa sau indirecta a beneficiarului acesteia, obiectul, semnatura testatorului, precum si data intocmirii.”
Tot in ordin se prevede ca, in situatiile in care testatorul nu poate completa prin scriere olografa clauza cuprinzand dispozitia testamentara, acesta va fi indrumat de catre functionarii institutiei de credit sa incheie un testament autentic.
Conform actului normativ, dispozitia testamentara se completeaza, se semneaza si se dateaza de catre testator numai in prezenta a doi functionari ai institutiei de credit, special imputerniciti in acest scop, care semneaza pe conventie alaturi de testator.
Banca va comunica catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici datele necesare inscrierii dispozitiei testamentare in Registrului national notarial. In ordinul Ministerului Justitiei se mai precizeaza ca procedura comunicarii si inscrierii datelor in Registrul national notarial se stabileste de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania si va fi adusa la cunostinta institutiilor de credit prin postarea pe pagina de internet a acesteia.
Totodata, se prevede ca desemnarea beneficiarului clauzei testamentare trebuie sa contina suficiente elemente de identificare astfel incat acesta sa poata fi determinat sau determinabil la momentul deschiderii mostenirii. “Atunci cand este posibil, beneficiarul/beneficiarii dispozitiei testamentare vor fi identificati prin urmatoarele elemente: numele si prenumele, domiciliul sau resedinta ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, clauza va cuprinde si codul numeric personal sau, in cazul persoanelor juridice, atributele de identificare ale acestora, daca acestea sunt cunoscute de testator”, se mai arata in ordin.
In ordinul publicat se specifica si ca "institutia de credit va putea proceda la predarea legatului al carui obiect il constituie sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare numai in baza hotararii judecatoresti sau, dupa caz, a certificatului de mostenitor prin care se constata valabilitatea dispozitiei testamentare si calitatea de legatar."
La solicitarea instantei de judecata sau a notarului public, banca este obligata sa furnizeze toate informatiile privind sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare depuse de catre defunct.
In acelasi timp, regulile dispozitiei testamentare se aplica si "in cazul modificarii, revocarii sau al retractarii revocarii dispozitiei testamentare de catre testator, precum si in situatia in care, pana la data decesului testatorului, contul curent, depozitul sau alt instrument bancar in care au fost depuse de catre acesta sumele de bani, valorile sau titlurile de valoare a fost lichidat", dupa cum mai precizeaza actul normativ.
Ordinul MJ a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, odata cu Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil.
____
Nota AvocatNet.ro: Puteti consulta atasat cuprinsul dispozitiei testamentare.
Comentarii articol (3)