Soferii care nu isi achita rovinieta sau care nu respecta regulile de circulatie au un motiv de ingrijorare. Actiunile de verificare in trafic se intensifica zilnic in toate judetele din tara, in perioada 19-25 septembrie 2011, potrivit unui comunicat de presa al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Initiativa vine pe fondul cresterii volumului de autovehicule pe reteaua de drumuri nationale din Romania, ceea ce face necesara intensificarea activitatilor de control a rovinietei pe arterele rutiere unde nu sunt instalate sisteme automate de supraveghere a traficului, se mai precizeaza in documentul de presa. Actiunile de verificare in trafic vizeaza respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a traficului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.
Ce este rovinieta
Rovinieta este un tarif platit companiei nationale de drumuri pentru finantarea constructiei si reparatiei drumurilor. De la 1 octombrie 2010 a fost introdusa rovinieta electronica pe care o poate obtine orice conducator auto care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania, in functie de categoria de masina pe care o detine. Rovinieta poate fi obtinuta de de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, UNTBR, dar si de la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.
Cum obtii o rovinieta electronica
Obtinerea rovinietei electronice implica o procedura simpla, mai precis conducatorul masinii trebuie sa comunice pe propria raspundere numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei. Informatiile vor fi introduse in calculator pentru ca sistemul sa genereze automat toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau o factura daca solicita asta, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Plata se inregistreaza automat in baza de date centrala (CESTRIN) si este pastrata pe toata perioada pentru care a fost achitat tariful de utilizare. Controlul rovinietei se face automat, prin intermediul punctelor fixe unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.
Ce amenzi risti daca circuli fara rovinieta
Soferii care vor fi surprinsi in trafic, de camerele video sau de echipe de controlori, fara documente care sa ateste plata acesteia vor primi amenzile la domiciliu. Valoarea acestora este cuprinsa intre 250 si 4500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 si 1210 euro.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (10)