Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a facut, recent, o serie de precizari referitoare la valabilitatea rovinietei in cazul in care este schimbat numarul de inmatriculare a masinii.
Conform CNADNR, in cazul schimbarii numarului de inmatriculare al vehiculului, rovinieta isi mentine valabilitatea numai in conditiile in care utilizatorul solicita efectuarea modificarii in baza de date, in scris, la CNADNR.
Astfel, pentru efectuarea modificarii, utilizatorul trebuie sa se prezinte la unul din punctele de lucru ale CNADNR cu cerere scrisa, conform formularului-tip care se regaseste pe pagina web a Companiei si cu cartea de identitate a autovehiculului in copie si original. Tariful de modificare a numarului de inmatriculare in baza de date este de
24,8 lei, cu TVA inclus, pentru fiecare numar modificat.
Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania (
rovinieta) se aplica utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele detinute de acestia, inmatriculate temporar sau definitiv, care circula pe reteaua de drumuri nationale din Romania. Insa, tariful nu se aplica pentru sectoarele de drumuri nationale aflate in interiorul resedintelor de judet si al municipiilor, precum si intre indicatoarele rutiere de intrare/iesire, in/din acestea.
Circulatia fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, utilizatorul avand obligatia de a achita pe langa aceasta si un tarif de despagubire, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare. Concret, potrivit CNADNR, valoarea amenzilor este cuprinsa intre 250 si 4500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 si 1210 euro.
Achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania
se face in punctele de distributie apartinand distribuitorilor autorizati, precum si la subunitatile CNADNR.
Astfel,
distribuitorii autorizati sunt: CN POSTA ROMANA, SC PASAJ SRL, SC OMV PETROM MARKETING SRL, SC MOL ROMANIA PETROLEUM PRODUCTS SRL, AUTOMOBIL CLUBUL ROMAN, SC CARISIMA SRL, SC MEDINA TRANS SPEDITION SRL, SC ROMPETROL DOWNSTREAM SRL, SC SCALA ASSISTANCE SRL, SC SPEEDY DRIVER SRL, UNTRR, SC FORTISSIMO SRL.
Lista punctelor de distributie apartinand distribuitorilor autorizati si CNADNR, se regaseste pe
siteul CNADNR, la sectiunea Roviniete – Puncte de distributie.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (24)