Articol scris de Florentin Pirvu, avocat SCA MIRCEA si ASOCIATII
Astfel, prin Ordinul nr. 19/2011 al Ministrului Transporturilor si Infrastructurii de aprobare a normelor metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania au fost aduse modificari importante cu privire la aplicarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale romanesti.
Potrivit Ordonantei nr. 15/2002, pentru a intelege mai bine domeniul de aplicare la care ne referim, vom defini termenii si expresiile uzuale dupa cum urmeaza :
- utilizatori – persoanele fizice sau juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupa caz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in Romania, denumite in continuare utilizatori romani, respectiv persoanele fizice ori juridice inscrise in certificatul de inmatriculare, care au in proprietate sau care, dupa caz, pot folosi in baza unui drept legal vehicule inmatriculate in alte state, denumite in continuare utilizatori straini ;
- tarif de utilizare – o anumita suma a carei plata confera unui vehicul dreptul de a utiliza, pe parcursul unei perioade date, reteaua de drumuri nationale din Romania, concesionata Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania – S.A. ;
- rovinieta – documentul sau inregistrarea in format electronic care atesta achitarea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Modelul , forma, continutul, modul, conditiile si mijloacele de eliberare ale rovinietei se stabilesc prin normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurilor ;
- reteaua de drumuri nationale din Romania – drumurile de interes national ce apartin proprietatii publice a statului si cuprind drumurile nationale, care asigura legaturile cu capitala tarii, cu resedintele de judet, cu obiectivele de interes national, intre ele, precum si cu tarile vecine. (autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale europene, drumuri nationale principale, drumuri nationale secundare).
Potrivit Ordonantei nr.15/2002, incepand cu data de 01.07.2002 a fost introdus tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania, aplicabil tuturor utilizatorilor romani si straini pentru toate vehiculele inmatriculate care sunt folosite pe reteaua de drumuri nationale din Romania si structurat in functie de caracteristicile specifice ale fiecarui vehicul (incadrarea in clasa de emisii poluante, masa totala maxima autorizata, numarul de axe).
Incepand cu data de 01.10.2010, rovinietele matca-cupon, nu au mai fost eliberate, tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania fiind achitat prin intermediul SIEGMCR (sistem informatic detinut de catre CNADNR ce permite achitarea tarifului de utilizare si emiterea rovinietei prin intermediul terminalelor puse la dispoztia distribuitorilor), urmand ca incasarea acestuia si eliberarea rovinietei sa fie efectuata de catre distribuitorii autorizati.
Prin exceptie, tariful de utilizare nu se aplica pentru sectoarele de drumuri nationale aflate in interiorul resedintelor de judete si al municipiilor, intre indicatoarele rutiere de intrare/iesire/din acestea.
Conform Ordonantei mai sus amintite, fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, amenda fiind prevazuta in cuantum de 250 lei – 500 lei, pentru autotursime, contravenientul avand posibilitatea achitarii in termen de cel mult 48 ore de la data incheierii procesului-verbal, ori dupa caz de la data comunicarii acestuia a jumatate din minimul amenzii prevazute.
Deasemenea, contravenientul are obligatia achitarii, pe langa amenda contraventionala, contravaloarea tarifului de despagubire, in functie de tipul vehiculului folosit fara a detine rovinieta valabila.
Cuantumul tarifului de despagubire aplicabil in cazul lipsei rovinietei valabile pentru autoturisme este de 28 de euro.
Deasemenea, odata cu aplicarea amenzii contraventionale, urmeaza a fi aplicata si masura retinerii certificatului de inmatriculare pana la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despagubire anterior mentionat.
Contraventia poate fi constatata de catre :
- personalul imputernicit din cadrul CNADNR ;
- personalul imputernicit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in numele CNADNR ;
- politia rutiera, in situatia cand efectueaza controlul existentei rovinietei valabile.
Constatarea contraventiilor poate fi efectuata si cu ajutorul unor mijloace tehnice omologate amplasate pe reteaua de drumuri nationale din Romania, cu mentionarea acestui aspect in procesul verbal de constatare a contraventiei.
Pornind de la prevederea art. 8 al. (1) conform careia "constituie contraventie fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila" se desprinde ideea conform careia norma sanctionatoare nu priveste neplata tarifului de utilizare, situatie in care am fi putut sa apreciem ca acesta nu a fost efectuat o singura data si pe cale de consecinta trebuia sanctionat o singura data, ci fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila.
Drept urmare, concluzionam ca fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila a fost savarsita in mai multe randuri acesta urmeaza sa fie sanctionata contraventional pentru fiecare fapta distincta, existand posibilitatea formularii unei plangeri contraventionale impotriva fiecarui proces verbal de contraventie. In aceeasi ordine de idei, Ordonanta nr. 15/2002 prevede in art. 8 al. (4) posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii prevazute, in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal de contraventie.
Comentarii articol (0)