ACCES GRATUIT
Rovinieta electronica, introdusa de vineri. Amenzile sunt intre 250 si 4500 lei
Incepand cu data de 1 octombrie 2010, pe intreg teritoriul Romaniei, intra in vigoare Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei, dupa cum informeaza CNADNR. Amenzile pentru soferii care nu isi platesc rovinieta sunt cuprinse intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria de autoturismului. De asemenea, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, acestia vor plati si despagubiri administratorul drumului, care se incadreaza intre 28 si 1210 euro
Articolul continuă mai jos
Potrivit CNADNR, orice conducator auto care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania poate obtine rovinieta electronica, in functie de categoria de masina pe care o detine, de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, UNTBR, dar si de la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.
Obtinerea rovinietei electronice se va realiza dupa o procedura simpla, conducatorul comunicand pe propria raspundere numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei. La introducerea acestor date in calculator,
sistemul va genera automat toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau o factura daca solicita asta, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz. Plata se inregistreaza automat in baza de date centrala (CESTRIN) si este pastrata pe toata perioada pentru care a fost achitat tariful de utilizare.
Controlul rovinietei se face automat, prin intermediul punctelor fixe unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic sau de catre echipe de controlori.
Astfel, camerele video amplasate inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor care tranziteaza drumurile nationale. Ulterior, acestea sunt verificate in baza centrala de date, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru identificarea contravenientului. Toate aceste operatiuni au loc online, in doar cateva secunde. Astfel, odata identificat,
posesorului autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se intocmeste proces verbal si i se trimite amenda prin posta, la domiciliu.
De asemenea, potrivit CNADNR, controlul in trafic este efectuat de catre echipe formate din politisti, lucratori ai Autoritatii Romane Rutiere si CNADNR cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online. Controlorul introduce in terminal numarul masinii si afla, rapid, daca detinatorul autoturismului a platit sau nu rovinieta. In cazul constatarii unei contraventii I se intocmeste proces-verbal si i se retine certificatul de inmatriculare.
Amenzile sunt cuprinse intre 250 si 4500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 si 1210 euro.
Totodata,
de la 1 octombrie se introduce si tariful de utilizare a retelei de Drumuri Nationale pentru 90 de zile, aplicat la toate categoriile de vehicule.
In acelasi timp,
CNADNR precizeaza ca rovinietele deja achizitionate isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (33)