In Romania, profesorii aflati la inceput de cariera au parte de cele mai mici salarii la nivelul UE, releva un studiu efectuat de Comisia Europeana. Astfel, daca in aproape toate tarile europene, salariile brute de baza pentru profesorii aflati in primii ani ai carierei sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor, exista tari UE in care remuneratia lor nici macar nu se va dubla pe parcursul vietii active.
In prezent, la nivelul UE, sunt angajati sase milioane de profesori. Potrivit raportului, realizat de reteaua Eurydice a Comisiei, profesorii cel mai bine platiti din Uniunea Europeana sunt in Luxemburg, Danemarca si Austria. Cel mai prost platiti sunt in Romania si Bulgaria.
„Trebuie sa incurajam cei mai buni absolventi sa isi aleaga profesia de educator si sa ramana in aceasta profesie. Salariile si conditiile de lucru reprezinta o prioritate, daca dorim sa atragem si sa pastram cei mai buni profesori”, spune Androulla Vassiliou, comisar pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Raportul arata ca,
la inceputul carierelor lor, salariile brute de baza ale profesorilor sunt mai scazute decat PIB-ul national pe cap de locuitor in toate tarile, cu exceptia Germaniei, Spaniei si Portugaliei.
Numai in trei tari (Romania, Cipru si Portugalia) este posibil ca profesorii sa isi dubleze salariile de baza pe parcursul carierei. Insa, pentru acest lucru este nevoie de cel putin 20 de ani pentru a progresa catre varful scalei salariale.
De asemenea, potrivit CE, in majoritatea tarilor europene se ofera o gama larga de sporuri in plus fata de salariile de baza, dar numai jumatate dintre tari acorda sporuri speciale pentru continuarea calificarii profesionale si pentru excelenta in predare.
Totusi, in multe tari, salariile reale ale profesorilor, inclusiv suplimentele, se afla aproape de varful scalei de salarizare. Insa, acest fapt se datoreaza unei populatii de profesori imbatranite si sporurilor pe care le pot primi profesorii. In Danemarca (61 804 euro), Grecia (22.817 euro), Finlanda (44.775 euro) si Anglia (35.580 euro), venitul net al profesorilor este, in medie, mai ridicat pe scala de venituri datorita acestor sporuri.
De altfel, studiul arata ca profesorii din Europa si-au mentinut puterea de cumparare pe parcursul anului 2009, iar
criza economica a avut un impact asupra salariilor lor in numai cateva tari in 2010 (Romania, Irlanda, Grecia, Spania, Letonia).
Pe parcursul aceleiasi perioade,
Tarile de Jos si Polonia au crescut salariile profesorilor. In multe tari, masurile de austeritate mai recente si viitoare pot afecta salariile profesorilor si cheltuielile cu educatia in general.
Cu toate acestea, numeroase guverne europene plaseaza sectorul educatiei in centrul programelor lor de reforma.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (4)