Intre toate sarcinile pe care le avem de indeplinit la serviciu, cu greu ne mai gasim timp si pentru a lua pranzul. Cel mai adesea, ne rezumam la pizza, covrigei sau mancare fast-food. Aceste obiceiuri alimentare, insa, ne pot deregla metabolismul, iar in timp ne pot cauza probleme serioase de sanatate.
Dereglarile nutritionale pot aparea din cauza lipsei de timp. De aceea, pentru a-ti mentine mintea alerta si corpul sanatos, este esential sa acorzi atentie alimentelor pe care le consumi. Cea mai mare parte din timp ne-o petrecem, de obicei, la serviciu, asa ca, uneori, poate fi dificil sa gasim un echilibru in privinta meselor.
Sandvisurile, cea mai populara gustare
La masa de pranz, cel mai indicat este sa consumi
mancare gatita. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca la serviciu sa nu ai conditiile necesare pentru a-ti incalzi mancarea de acasa, asa ca solutia la indemana este, de multe ori, gustarea rapida la un fast food. O modalitate prin care poti inlocui mancarea de acest tip este sa iti pregatesti
alimente care se pot consuma la temperatura camerei, cum ar fi
sandvisurile.
Pregatirea unui sandvis poate fi cea mai usoara modalitate de a avea un pranz gustos si care sa se potriveasca necesitatilor tale nutritionale. Cele mai populare sandvisuri sunt cele cu branza sau carne slaba, care pot contine suplimentar si legume, cum ar fi salata, rosii sau ceapa. Iti poti pregati un sandvis sanatos si, in acelasi timp, satios si cu carne de ton.
De asemenea, poti sa impachetezi
sandvisul intr-un recipient frigorific reutilizabil pentru a evita ca acesta sa se strice.
O alternativa la mancarea fast food o constituie si
salatele pregatite acasa. Este indicat ca acestea sa nu contina maioneza sau sosuri deoarece ele sunt bogate in conservanti ce pot dauna organismului. Avantajul salatelor este ca sunt simplu de preparat, iar fiecare isi poate adauga ingredientele care ii plac.
Fructele si legumele, benefice pentru sanatate
Fructele si legumele proaspete sunt o alegere sanatoasa pentru orice persoana. Mai mult decat atat, fructele si legumele contin
vitamine, minerale si
fibre care imbunatatesc starea de sanatate si te ajuta sa previi bolile. Se recomanda consumul
de fructe si legume in fiecare zi.
Fructele si legumele nu trebuie sa lipseasca de la nicio masa si, mai mult decat atat, este indicat sa reprezinte prima optiune la micul dejun. Potrivit BBC Health,
oamenii care consuma multe fructe si legume pot avea un risc diminuat de a dezvolta boli cronice cum ar fi bolile de inima si chiar unele tipuri de cancer.
Fructele si legumele sunt benefice pentru sanatate doar daca sunt proaspete, conservate in suc natural sau inghetate. Se recomanda si consumul de fructe uscate, dar si sucurile naturale.
Fructele si legumele in diferite culori contin numeroase amestecuri de
fitonutrienti (compusi naturali ai plantelor) care pot actiona ca niste
antioxidanti puternici, pentru a proteja organismul de radicalii liberi periculosi si pentru a intari nivelul de protectie impotriva unor boli cronice, cum este cancerul.
Stabileste-ti ore fixe pentru gustari
Nutritionistii recomanda sa iti stabilesti anumite ore fixe la care sa iei mesele sau gustarile in fiecare zi. De asemenea, poti sa pleci de la birou timp de 15 minute pentru a manca in liniste. Pauzele sunt esentiale pentru buna functionare a sistemului digestiv, de aceea incearca sa nu iti strici pofta de mancare intre mese.
Cand poti lua cele trei mese principale ale zilei?
Intervalele recomandate pentru mesele principale ale zilei sunt urmatoarele: micul-dejun poate fi luat la 8.30 dimineata, pranzul la 12.30, iar cina in intervalul 7-8 seara.
De asemenea, este indicat sa mesteci cat mai mult alimentele pentru ca masticatia imbunatateste procesul digestiv. Daca mesteci incet, te saturi mult mai rapid si eviti sa consumi alimente in exces.
Comentarii articol (7)