Legea care prevede ca plata drepturilor de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar sa se efectueze esalonat, pana in anul 2016 inclusiv a fost contestata la Curtea Constitutionala de un grup de deputati . In acelasi timp, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a sesizat Avocatul Poporului privind neconstitutionalitatea prevederilor acestui act normativ.
Un grup de
139 de deputati a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea
Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Potrivit acestora, masurile au caracter discriminatoriu. De asemenea, in sesizarea deputatilor se arata ca “adoptarea unor acte normative successive prin care este esalonata plata drepturilor salariale acordate personalului din sistemul bugetar, prin hotarari judecatoresti ce constituie titluri executorii, constituie o incalcare a dreptului de acces la justitie al titularilor acestor titluri”.
De asemenea, deputatii considera ca au fost incalcate dispozitiile Legii fundamentale referitoare la procedura legislativa.
“Procedura a fost viciata prin faptul ca a fost adoptata o forma modificata a celei aprobate de Senat, operand-se modificari substantiale care nu au fost analizate, in prima instanta, de Senat”, se mai arata in sesizarea de neconstitutionalitate.
De asemenea, parlamentarii subliniaza ca OUG nr. 71/2009 nu a fost adoptata respectandu-se prevederile Constitutiei cu privire la existenta unei situatii exceptionale.
“Ordonantele de urgenta se pot adopta doar in cazuri exceptionale, atunci cand, in mod obiectiv, nu a fost posibila adoptarea unei legi de abilitare sau a unei legi cu procedura de urgent, nici chiar prin modalitatea raspunderii Guvernului cu privire la un proiect de lege”, se mai precizeaza in documentul trimis Curtii Constitutionale.
Totodata, si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a sesizat Avocatul Poporului cu privire neconstitutionalitatea aceluiasi act normativ.
“Prin modificarile aduse de Legea de aprobare a OUG nr. 71/2009 se va ajunge la situatia inadmisibila ca executarea unor hotarari judecatoresti pronuntate in anul 2009 sa fie finalizata abia in anul 2016, la 7 ani de la data la care aceste hotarari au devenit executorii”, spun reprezentantii forului sindical.
Astfel, este incalcat dreptul de acces la justitie si egalitatea in fata legii. FSLI considera ca actul normativ recent adoptat de deputati este discriminatoriu si incalca, totodata, dreptul la munca si la protectia sociala a muncii, precum si dreptul la un trai decent.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Astfel, legea urmeaza sa fie trimisa la promulgare presedintelui Romaniei Traian Basescu.
Deputatii Comisiei de Finante si cei ai Comisiei juridice au adus o serie de amendamente OUG nr. 71/2011. Astfel, potrivit raportului comun redactat de cele doua entitati, pentru a se evita cresterea deficitului bugetar programat si agreat cu organismele financiare internationale, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare care incepe astfel:
• in anul 2012 se plateste 5% din valoarea titlului executoriu;
• in anul 2013 se plateste 10% din valoarea titlului executoriu;
• in anul 2014 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
• in anul 2015 se plateste 25% din valoarea titlului executoriu;
• in anul 2016 se plateste 35% din valoarea titlului executoriu.
Comentarii articol (1)