Pana duminica, peste 5,5 milioane de persoane au raspuns la intrebarile din cadrul Recensamantului 2011, informeaza un comunicat de presa oficial. Recensamantul a inceput in data de 20 octombrie si se va incheia in ultima zi a lunii in curs. Tu ai deschis usa recenzorului?
Din cele 5,5 milioane de persoane fac parte atat persoanele aflate in tara, cat si cele temporar absente, precum si cele plecate pe perioada indelungata.
De asemenea, tot pana la data de 23 octombrie 2011,
recenzorii au cules informatii privind aproximativ 2,5 milioane de locuinte, reprezentat 26% din spatiul locativ al Romaniei.
Potrivit sursei oficiale, cele mai multe rezultate au fost culese in judetele Covasna, Valcea, Prahova si Ialomita. Cele mai putine informatii au fost inregistrate, pana la aceasta data, in Bucuresti, Ilfov, Constanta si Teleorman.
Toate informatiile sunt confidentiale
Potrivit INS, numele, adresele si CNP-ul "
vor fi separate de alte date cat mai curand posibil in procesul de recensamant si nu vor fi divulgate astfel incat rezultatul datelor sa nu contina identificatori personali".
Recenzorul
nu are voie sa solicite alte informatii decat cele care fac obiectul recensamantului si este obligat sa pastreze confidentialitatea datelor declarate de persoane si inscrise in formularele de recensamant. De asemenea, raspunsurile date de respondenti, trebuie inregistrate fara a fi modificate, interpretate sau a li se schimba sensul.
Incalcarea acestor obligatii se sanctioneaza cu
amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.
“
Recensamantul constituie un exercitiu realizat doar in scopuri statistice si, prin urmare, nu trebuie utilizat pentru a culege date care vor promova in mod voit grupuri politice sau secte, sau vor sponsoriza cauze particulare”, se precizeaza in Recomandarile Comisiei Economice a Natiunilor Unite pentru Europa.
Astfel, art. 9 alin. (1) si (2) din OG nr. 36/2007 privind efectuarea Recensamantului populatiei si locuintelor din Romania in anul 2011, stipuleaza obligativitatea respectarii confidentialitatii datelor declarate si inscrise in formularele de recensamant de catre personalul de recensamant, iar in conventiile incheiate de personalul implicat in inregistrarea datelor de recensamant se prevede respectarea fluxului strict de transmitere a formularelor completate, de la recenzor si pana la operatorii de introducere date pe calculator.
Participarea la recensamant, o obligatie civica. Cetatenii nu trebuie sa se teama de amenzi
Recensamanatul populatiei si al locuintelor trebuie sa cuprinda intreaga populatie. Potrivit INS, toti copiii trebuie sa fie recenzati,
neexistand o restrictie privind limita de varsta, dreptul de vot, dreptul la munca sau alte drepturi limitate doar la anumite grupe de varsta.
In acelasi timp, potrivit biroului de presa al Institutului National de Statistica,
cetatentii nu trebuie sa se teama de sanctiuni, acestea fiind
"masuri de ultima instanta, doar in cazul in care se constata un refuz categoric si de rea-vointa".
Amenzile, conform INS; nu vor fi aplicate de recenzori, ci de persoanele desemnate in acest sens de prefecti sau primari.
Totodata, declararea capului gospodariei este prerogativa exclusiva a membrilor fiecarei gospodarii.
“
Aceasta notiune este definita doar pentru scop statistic pentru a se putea determina si calcula numarul nucleelor familial”, se mai arata in documentul INS. Capul gospodariei poate fi orice membru al gospodariei in varsta de cel putin 18 ani.
La ce intrebari trebuie sa raspunzi?
Pentru recensamant, au fost elaborate
o serie de formulare cuprinzand diferite intrebari la care cetatentii vor raspunde in fata recenzorului.
Astfel, trebuie precizat
numarul complet al persoanelor din locuinta, inclusiv persoanele prezente, persoanele temporar absente, precum si persoanele plecate pentru o perioada indelungata. In acelasi timp, va fi mentionat si motivul absentei acestora.
Gradul de rudenie, starea civila si numarul copiilor sunt alte intrebari la care persoana intervievata trebuie sa raspunda.
Persoanele care locuiesc impreuna, dar nu sunt casatorite, pot alege sa bifeze casuta privind uniunea consensuala.
Alte intrebari se refera la dificultatile de vedere, auz sau de ingrijire proprie, precum si la cauzele lor.
Locul de munca si domeniul de activitate, studiile efectuate si forma de protectie de care beneficiaza persoanele intervievate in caz de somaj sunt alte intrebari de pe lista recenzorilor.
De asemenea, pe formulare este trecuta mentiunea “
persoana este libera sa-si exprime propria optiune, fara nicio constrangere” inainte de intrebari precum: “
Carei religii considera persoana ca ii apartine?” sau “Carei etnii considera persoana ca ii apartine?”.
Pentru persoanele plecate in strainatate va fi trecut in formulare, pe langa datele personale precum nume, prenume sau cod numeric personal, si tara in care respectivul este plecat si de cat timp se afla acolo. Referitor la persoanele plecate in strainatate, exista si intrebari legate de locul de munca al acestora, dar si de trimiterea banilor in tara.
Referitor la cladire, trebuie prezentate informatii despre forma de proprietate a imobilului, numarul de camere, dar si numarul de persoane care locuiesc la acea adresa.
Alte intrebari se refera la reabilitarea locuintei, la tamplaria ferestrelor, la instalatia de alimentare cu apa, la detinerea unui closet si modul de incalzire a locuintei.
Refuzul de a furniza personalului de recensamant informatiile prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sanctioneaza cu
amenda de la 1.500 la 4.000 de lei.
Spune-ne care a fost experienta ta legata de recensamantul din acest an!
Citeste AICI mai multe informatii despre Recensamantul 2011.
Comentarii articol (38)