Cetatenii sunt obligati sa furnizeze recenzorilor raspunsuri pentru toate campurile din formularele de la recensamant, inclusiv codul numeric personal, precizeaza Institutul National de Statistica (INS) intr-un document oficial. Potrivit presedintelui INS, recenzorii vor reveni pentru a inregistra si CNP-urile persoanelor care nu l-au declarat pana acum. Amenzile pentru cei care refuza sa ofere aceste informatii se ridica la 4.000 de lei.
Conform INS, colectarea codului numeric personal in procesul de recenzare este stipulata prin
Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr. 34/2011 pentru modificarea si completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensamantului Populatiei si al Locuintelor din Romania in anul 2011.
Totodata, si Ministerul Administratiei si Internelor subliniaza, intr-un comunicat de presa publicat marti, ca, in cadrul procesului de recenzare,
colectarea codului numeric personal este obligatorie.
Presedintele INS, Vergiliu Voineagu, citat de
MEDIAFAX, a declarat miercuri ca persoanele care refuza sa-si declare CNP la recensamant vor fi amendate, iar cei care nu l-au declarat pana acum vor trebui sa-l declare la o doua vizita a recenzorilor. Daca nu vor respecta aceasta obligatie, acestia risca sa fie amendati potrivit Legii.
In acelasi timp, conform sefului INS, toti cei care, de acum inainte, vor refuza sa declare CNP-ul la recensamant vor fi sanctionati cu
amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.000 de lei.
Potrivit actului normativ, la recensamant,
sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
INS precizeaza, in documentul dat publicitatii, faptul ca
toate subiectele cuprinse in formularele de recensamant sunt obligatorii, mai putin cele optionale, respectiv: etnia, apartenenta religioasa, limba materna, precum si cele legate de dizabilitati.
“Prin urmare,
informatiile referitoare la ocupatie sau locul de munca sunt obligatorii de furnizat si inregistrat pentru toti subiectii recensamantului. Aceste informatii, dupa prelucrarea datelor, vor fi utilizate pentru construirea statisticilor privind structura populatiei pe ocupatii si grupe de ocupatii, precum si pe activitati economice pentru diferite grupe de varsta, sexe, medii de rezidenta”, se arata in comunicat.
Astfel ca persoanele care nu furnizeaza datele si informatiile prevazute in programul de recensamant risca sa raspunda contraventional. Refuzul de a furniza personalului de recensamant informatiile prevazute in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete se sanctioneaza cu
amenda de la 1.500 la 4.000 de lei.
Totusi, INS precizase anterior ca cetatentii nu trebuie sa se teama de sanctiuni, acestea fiind "masuri de ultima instanta, doar in cazul in care se constata un refuz categoric si de rea-vointa".
“In procesul de prelucrare a datelor, informatiile sunt ulterior anonimizate, numele si prenumele persoanelor nu sunt inscrise in baza de date, iar recenzorii sunt obligati sa pastreze confidentialitatea datelor. Mai mult, in procesul de prelucrare informatiile vor fi utilizate numai in cadrul sistemului informatic statistic national (in interiorul retelei VPN criptat). In baza de date ORACLE pe serverul INS nu exista niciun fel de corespondenta CNP – Nume si prenume. La un an dupa incheierea prelucrarii,
formularele cu datele individuale vor fi distruse fizic, conform normelor si procedurilor legale”, se mai spune in document.
Potrivit biroului de presa al INS, declaratiile populatiei inregistrate la recensamant nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele statistice.
“Asadar, informatiile furnizate de populatie nu vor fi comunicate altor institutii si
nu vor putea fi folosite, in nicio situatie, de alte institutii (in scopuri de impozitare/taxare fiscala, de ingradire sau limitare a unor drepturi, de pierdere a cetateniei)”, se mai mentioneaza in comunicatul oficial al institutului.
Pana marti, 25 septembrie, recenzorii au adunat informatii despre 9,8 milioane de cetateni. Cele mai multe date au fost inregistrate in judetele Valcea, Covasna, Bihor si Brasov, iar cele mai putine in Bucuresti, Ilfov si Constanta. Totodata, pana la aceasta data, au fost recenzate peste 4 milioane de locuinte.
Citeste AICI mai multe informatii despre desfasurarea Recensamantului 2011.
Comentarii articol (93)