Persoanele aflate in concediu medical ar putea scapa de verificarea la domiciliu din cauza numarului prea mic de politisti din structurile Ministerului Administratiei si Internelor. Potrivit prevederilor legale, agentii de politie ar fi trebuit sa participe la verificarile la domiciliu, insa in practica acest lucru nu ar fi posibil, in conditiile disponibilizarilor anuntate in acest an pentru 18.000 de politisti.
Legea pentru aprobarea OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevede verificarea la domiciliu a persoanelor aflate in concediu medical, dar si amenzi de pana la 10.000 de lei pentru medicii care elibereaza certificate de concediu ilegale se afla inca de la inceputul lunii septembrie pe Ordinea de zi a Camerei Deputatilor.
Legea s-a aflat pe Ordina de zi a Camerei si in luna februarie 2011, insa a fost trimisa din nou la comisii pentru reexaminare.
In prezent, actul normativ a fost inclus pe Ordinea de zi a deputatilor, dar
cu raport de respingere.
Mai mult decat atat, in cadrul dezbaterilor parlamentare, deputatul Paul Dobre a precizat ca una dintre problemele in aplicarea dispozitiilor OUG nr. 36/2011 se refera la
numarul insuficient de politisti care ar trebui sa verifice prezenta la domiciliu a persoanelor aflate in concediu medical.
In acest an,
aproximativ 18.000 de politisti urmeaza sa fie disponibilizati din structurile Ministerului Administratiei si Internelor in vederea reducerilor cheltuielilor bugetare.
“In momentul de fata se fac reduceri ample la Ministerul Administratiei si Internelor, nu mai avem politisti, in comune desfiintam posturile de politie, ramane un politist la mii de oameni si acel politist nu se va mai ocupa nici de circulatie, nici de infractionalitate, nici de crime”, a spus, in Plenul Camerei Deputatilor, Paul Dobre.
Potrivit
OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, verificarea prezentei asiguratilor aflati in incapacitate temporara de munca la adresa de domiciliu sau la resedinta indicata se efectueaza de catre platitorii de indemnizatii, insotiti, daca este cazul, de un reprezentant al politiei, avandu-se in vedere programul individual de recuperare recomandat de catre medicul specialist.
Aceste masuri dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale.
“Verificarea prezentei asiguratilor nu afecteaza drepturile si libertatile cetatenesti garantate de Constitutia Romaniei, republicata”, se precizeaza, insa, in actul normativ.
Actul normativ prevede ca
pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, o persoana trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
• sa indeplineasca stagiul minim de cotizare;
• sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;
• sa fie prezente la domiciliu sau la adresa indicata, dupa caz, in intervalul de timp si in conditiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta, in vederea exercitarii verificarii de catre reprezentantii platitorilor de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.”
Potrivit OUG nr. 36/2010, pentru persoanele aflate in incapacitate temporara de munca care refuza verificarea prezentei, plata indemnizatiilor inceteaza de la data la care s-a constatat acest fapt, in conditiile prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
Mai mult,
eliberarea certificatelor de concedii medicale cu nerespectarea prevederilor legale in vigoare se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei. Reprezentantii caselor de asigurari de sanatate vor avea obligatia de a verifica modul de eliberare a acestor certificate.
O alta prevedere se refera la prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche. Concediul se va putea prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
Comentarii articol (1)