Potrivit reglementarilor, inspectia fiscala se exercita asupra tuturor persoanelor, indiferent de forma lor de organizare, care au obligatii de stabilire, retinere si plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. In cazul contribuabililor care au sedii secundare, inspectia fiscala se va exercita, de regula, concomitent la sediul principal si la sediile secundare de catre organul fiscal competent.
Ce urmareste inspectia fiscala
Specialistii Deloitte arata, intr-un document pus la dispozitia AvocatNet.ro, ca o inspectie fiscala are ca obiect constatarea si investigarea fiscala a tuturor actelor si faptelor rezultate din activitatea contribuabilului. Mai exact, organele de control urmaresc:
- Legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale;
- Corectitudinea si exactitatea indeplinirii obligatiilor fiscale, in vederea descoperirii de elemente noi relevante pentru aplicarea legii fiscale;
- Stabilirea de diferente in plus sau in minus (in functie de situatie) fata de creanta fiscala existenta la momentul inceperii inspectiei fiscale.
Este util sa stiti ca, in cadrul unei inspectii fiscale, pot fi aplicate doua proceduri de control:
- controlul inopinat - consta in verificarea faptica si documentara, in principal, ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale, fara anuntarea in prealabil a contribuabilului;
- controlul incrucisat - consta in verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale contribuabilului, in corelatie cu cele detinute de alte persoane; controlul incrucisat poate fi si inopinat.
- controlul prin sondaj - consta in verificarea selectiva a documentelor si operatiunilor semnificative, in care sunt reflectate modul de calcul, de evidentiere si de plata a obligatiilor fiscale datorate bugetului general consolidat;
- controlul electronic - consta in verificarea contabilitatii si a surselor acesteia, prelucrate in mediu electronic, utilizand metode de analiza, evaluare si testare asistate de instrumente informatice specializate.
Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale. Codul de procedura fiscala stabileste la art. 91 ca dreptul organului fiscal de a stabili obligatii fiscale se prescrie in termen de 5 ani (sau 10 ani, in cazul obligatiilor fiscale care rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala). Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.
La contribuabilii mari, perioada supusa inspectiei fiscale incepe de la sfarsitul perioadei controlate anterior, in timp ce, pentru celelalte categorii de contribuabili, inspectia fiscala se efectueaza asupra creantelor nascute in ultimii 3 ani fiscali pentru care exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale. Totusi, inspectia fiscala se poate extinde pe perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, daca:
- exista indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat;
- nu au fost depuse declaratii fiscale;
- nu au fost indeplinite obligatiile de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat.
Ce documente trebuie sa pregatiti pentru control
Specialistii Deloitte enumera documentele pe care trebuie sa le pregatiti (in functie de caz) pentru o inspectie fiscala:
- Registrul de Evidenta Fiscala (reglementat de Ordinul Ministerului Finantelor nr.870/2005). Registrul de evidenta fiscala se intocmeste de catre contribuabilii care sunt inregistrati ca platitori de impozit pe profit si are ca scop inscrierea tuturor informatiilor care au stat la determinarea profitului impozabil si a calculului impozitului pe profit cuprins in declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat. Documentul se patreaza la domiciliul fiscal al contribuabilului si trebuie prezentat organelor de inspectie fiscala de cate ori este nevoie. Informatiile inscrise in acest registru trebuie inregistrate in ordine cronologica si trebuie sa corespunda cu operatiunile fiscale si cu datele privind impozitul pe profit din declaratia privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat. Citeste aici mai multe detalii despre cum si de unde poti achizitiona aceste registru.
- Documente justificative pentru serviciile primite de catre societate;
- Documente pentru cheltuielile efectuate in scopul promovarii vanzarilor (politica comerciala, politica campaniei promotionale, decizii interne);
- Documente aferente urmatoarelor situatii:
- lipsuri de la inventar (decizii interne, note contabile, etc.);
- pierderi tehnologice (decizii interne, decizii ale organelor abilitate pentru stabilirea normelor de consum, detalii tehnice ale utilajelor, etc.);
- casarea mijloacelor fixe (decizii interne, note contabile, etc.);
- reduceri comerciale si discounturi (politicile aplicate, contracte, etc.);
- sponsorizari (politici interne privind activitatea de sponsorizare).
- Certificatele de rezidenta fiscala ale beneficiarilor de venituri (sa fie conforme cu cerintele legislatiei nationale);
- Documente justificative pentru cheltuielile estimate inregistrate in perioadele fiscale verificate (contracte, ordine de cumparare);
- Documentele care au legatura cu amortizarea mijloacelor fixe (Registrul mijloacelor fixe, procese verbale de punere in functiune);
- Dosarul preturilor de transfer;
- Documente ce justifica dreptul de deducere;
- Documente ce atesta scutirea de TVA;
- Corelatii intre balante, jurnale de TVA si declaratii de TVA;
- Documentul care atesta plata TVA catre bugetul de stat;
- Documente din care sa rezulte calitatea beneficiarilor in cazul serviciilor intracomunitare, sediul activitatii/sedii fixe ale beneficiarilor serviciilor.
Inspectia fiscala se desfasoara, de regula, in spatiile de lucru ale contribuabilului si in timpul programului de lucru al acestuia (in afara programului se poate desfasura numai cu acordul scris al contribuabilului si cu aprobarea conducatorului organului fiscal).
Totusi, daca nu exista un spatiu de lucru adecvat pentru derularea inspectiei fiscale, atunci activitatea de inspectie se va putea desfasura la sediul organului fiscal sau in orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul. Este important sa retineti ca, indiferent de locul in care se desfasoara inspectia fiscala, organul fiscal are dreptul sa inspecteze locurile in care se desfasoara activitatea, in prezenta contribuabilului sau a unei persoane desemnate de acesta.
Codul de procedura fiscala mai stabileste ca inspectia fiscala trebuie efectuata in asa fel incat sa afecteze cat mai putin activitatea curenta a contribuabililor.
Atentie! Prevederile legale statueaza ca inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa, contributie si alte sume datorate bugetului general consolidat si pentru fiecare perioada supusa impozitarii.
Totodata, mai este important sa stiti ca, dupa finalizarea inspectiei fiscale, contribuabilul trebuie sa dea o declaratie scrisa, pe propria raspundere, din care sa rezulte ca a supus controlului toate documentele si informatiile solicitate pentru inspectia fiscala si ca toate aceste acte i-au fost restituite.
Cititi mai multe despre ce drepturi si obligatii avetii in timpul inspectiei fiscale aici.
Comentarii articol (3)