Companiile care achizitioneaza creante incerte la un pret inferior valorii nominale, pentru care nu exista alte intelegeri intre parti, ar putea fi scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata, anunta expertii in taxe de la Accace.
Masura ar putea veni ca urmare a deciziei Curtii Europene de Justitie date vineri, 27 octombrie 2011, in cazul GFKL Financial Services AG, furnizor german de servicii financiare, conform careia vanzarea creditelor neperformante/creantelor incerte la un pret inferior valorii lor nominale
nu constituie un serviciu de recuperare de creante supus TVA.
In cazul supus atentiei CEJ, GFKL a preluat de la o banca ipoteci si creante cu scadenta depasita aferente unui numar de 70 de contracte de imprumut declarate scadente, a caror valoare nominala era de aproximativ 15 milioane de euro. Deoarece acest transfer se referea la creante cu scadenta depasita si care erau improbabil de a mai fi recuperate in intregime, valoarea lor economica agreata de catre cele doua parti a fost stabilita la aproximativ 8,4 milioane de euro, in timp ce pretul de achizitie a fost agreat la aproximativ 8 milioane de euro.
Abordarea autoritatilor fiscale germane era ca suma de aproape 400.000 de euro, reprezentand diferenta dintre valoarea economica si pretul platit, reflecta remuneratia pentru un serviciu taxabil, in contextul in care GFKL si banca nu agreasera in contract o remuneratie specifica pentru aceste servicii taxabile, ci doar pretul la care se transferau creantele respective.
In acest context, CEJ a decis ca, in cazul achizitiei de creante incerte la un pret inferior valorii nominale, pentru care nu exista alte intelegeri intre parti, nu se poate considera ca se realizeaza activitati taxabile, precum recuperarea de creante.
“Aceasta decizie clarifica situatia si pentru tranzactii similare din Romania, unde legislatia fiscala stabileste, in prezent, ca regula generala, ca activitatea de recuperare de creante reprezinta o operatiune taxabila prin prisma TVA. De asemenea, textul normelor de aplicare ale Codului Fiscal detaliaza baza de impozitare pentru creantele cu termen de scadenta depasit ca reprezentand diferenta intre o valoare economica «teoretica» a creantei in cauza si pretul platit pentru achizitia ei”, a declarat
Valentin Tic-Chiliment, Head of Tax in cadrul Accace.
In acest context, este posibil ca autoritatile romane sa amendeze textul normelor de aplicare a Codului Fiscal, facand referire la decizia CEJ mentionata, spun expertii Accace.
“Recomandam companiilor care sunt implicate in astfel de tranzactii sa analizeze, in functie de circumstantele aplicabile, masura in care decizia CEJ li se poate aplica, mai ales in conditiile in care exista posibilitatea de a recupera o parte din costurile cu TVA suportate in trecut”, a adaugat Valentin Tic-Chiliment.
Comentarii articol (0)