Senatul a aprobat, luni, noul sistem de finantare a sistemului de sanatate (taxa Clawback) aplicat tuturor producatorilor de medicamente existenti pe piata farmaceutica din Romania, incepand cu 1 octombrie 2011. Senatorii au adus, insa, o serie de amendamente actului normativ adoptat de Guvern in luna septembrie, printre care limitarea contributiei trimestriale datorate si eliminarea sanctiunii cu excluderea de pe piata a medicamentelor in cazul neachitarii obligatiilor de catre producatori.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii a fost adoptat de Senat, luni, cu 87 de voturi
“pentru”, 6
“impotriva” si 9 abtineri.
Camera Deputatilor este, insa,
forul decizional.
Ordonantei de Urgenta i-au fost aduse
amendamente de catre Comisia de buget si Comisia de Sanatate publica.
Astfel, senatorii au propus, printre altele,
eliminarea sanctiunii cu excluderea de pe piata aplicate detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau reprezentantilor legali ai acestora, daca nu isi indeplinesc obligatiile de plata a contributiei in termen de 180 de zile de la data scadentei.
Potrivit senatorilor, aceasta prevedere a OUG nr. 77/2011 ar fi avut un impact major asupra pacientilor, care ajung sa suporte consecintele neplatei taxei de catre producator.
“Ca in cazul oricarei alte taxe,
sanctiunea trebuie suportata de cel care nu o plateste prin aplicarea de dobanzi si penalitati aferente”, sustin senatorii.
Senatorii au propus
un nou mod de calcul al contributiei trimestriale, astfel incat obligatia care revine producatorilor de medicamente sa se aplice pe suma incasata.
“Valoarea consumului la care se aplica procentul <<p>> reprezinta contravaloarea medicamentelor consumate in cadrul trimestrului pentru care se datoreaza contributia, stabilita la nivelul valorii suportate din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate, dupa deducerea cotei de TVA aferenta acestora, precum si a cotei de adaos comercial de distributie si de farmacie, dupa caz”, se prevede in amendamentul adus de Camera Superioara a Parlamentului.
Senatorii au considerat ca
aplicarea contributiei pe valoarea cu TVA inseamna o dubla taxare, astfel incat este corect ca taxa Clawback sa se aplica pretului de producator.
O alta modificare aduse de Senat textului initial al OUG nr. 77/2011 se refera la
limitarea contributiei trimestriale datorate de producatorii de medicamente la 10% din contravaloarea medicamentelor consumate in perioada pentru care se datoreaza contributia. Conform membrilor comisiilor, trebuie sa existe o predictibilitate si o certitudine a impunerii care sa permita cunoasterea sarcinii fiscale ce revine fiecarui platnic.
Incepand cu data de 1 octombrie, toti producatorii de medicamente, care desfac produse pe piata romaneasca
contribuie la finantarea sistemului public de Sanatate cu anumite procente din veniturile realizate in urma vanzarii produselor, potrivit noului sistem Clawback.
Totusi, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca prin
aplicarea noii taxe Clawback industria farmaceutica din Romania ar putea suferi o pierdere de peste 200 milioane de euro, ceea ce inseamna o scadere a pietei cu 30%. De asemenea, asociatia precizeaza ca aplicarea noii taxe nu va influenta doar piata farmaceutica, ci va avea un impact major la nivel economic, social si medical.
“Din punct de vedere economic, taxa este inaplicabila, deoarece companiile farmaceutice ar trebui sa sustina integral diferenta dintre bugetul alocat si consumul de medicamente”, se arata intr-un document de presa al ARPIM, publicat recent.
Noul sistem de finantare in Sanatate a starnit si
reactii negative din partea specialistilor care considera ca se incalca principiile fiscalitatii din Codul Fiscal pentru ca transforma taxa pe valoarea adaugata din taxa neutra pentru o afacere, in sursa de cost.
Comentarii articol (2)