Sistemul clawback, introdus la sfarsitul anului 2009, prevedea ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.
Companiile din domeniu au acuzat atunci ca noua taxa este discriminatorie pentru agentii economici prin suprafiscalizare, in timp ce Guvernul a admis ca sistemul s-a dovedit nefunctional deoarece nu a fost colectat decat aproximativ 5% din suma previzionata.
Ulterior, Guvernul a decis ca firmele de medicamente vor fi obligate sa plateasca o taxa trimestriala raportat la valoarea consumului de medicamente, Casa Nationala de Asigurari Sociale urmand sa comunice valoarea procentului conform unei formule matematice.
La 1 octombrie 2011, a intrat in vigoare OUG nr. 77/2011, care modifica fundamental modul de calcul al taxei clawback. Astfel, incepand cu trimestrul IV al anului 2011, contribuabilii din domeniu au de platit o taxa ce urmareste sa acopere intregul consum de medicamente compensate care depaseste bugetul aprobat de Ministerul Sanatatii.
Producatorii de medicamente au reclamat insa, in continuare, ca sistemul este deficitar, aratand, printre altele, ca taxa clawback actuala se aplica inclusiv la TVA colectat pe vanzari de medicamente, ceea ce incalca principiile Codului Fiscal.
O noua criza a medicamentelor?
Companiile din Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au anuntat ca vor retrage medicamentele compensate si gratuite de pe liste, daca Guvernul nu va revizui taxa clawback, considerata nesustenabila.
Taxa clawback are consecinte directe asupra accesului pacientilor la medicamente si asigurarea tratamentelor necesare, in conditiile care Romania s-a confruntat deja cu o criza de morfina, in februarie.
Companiile farmaceutice, in instanta pentru anularea taxei
Cel putin 20 de companii farmaceutice se afla in Instanta, cu procese pe rol legate de taxa de clawback, potrivit Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR). Societatile reclama fie datele transmise de Casa de Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), fie Ordonanta de Urgenta care legifereaza taxa, fie cuantumul acesteia, solicitand suspendarea ei.
Deja producatorul de medicamente Labormed a reusit sa obtina, in instanta, suspendarea platii clawback pentru primul trimestru al anului acesta. Suspendarea platii taxei va produce efecte pana la solutionarea unui proces – cel in care se cere anularea notificarilor primite de companiile farmaceutice.
Urmareste mai jos emisiunea AvocatNet.ro, incepand cu 19.30.
Prezentator: Valentina Sgarbura, managing partner Advise Expert Accounting
Producator: Anca Dumitrescu, director editorial AvocatNet.ro
Comentarii articol (0)