In fiecare an, mii de oameni din Romania sunt diagnosticati cu diabet zaharat. De asemenea, obezitatea, sedentarismul sau stilul de viata nesanatos sunt asociate cu diabetul zaharat de tip 2, afectiune ce insumeaza 90% din cazurile totale de diabet. In acelasi timp, organizatiile de sanatate atrag atentia asupra unor semne. Tu stii care sunt acestea?
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in prezent,
aproximativ 346 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat in intreaga lume, iar dintre acestia
55,2% traiesc in Europa. De asemenea, OMS estimeaza ca, in urmatorii 20 de ani acest numar se va dubla.
Costurile directe ale bolilor legate de diabet se situeaza intre 2,5% si 15% din bugetul anual al tarii alocat sanatatii, depinzand printre altele si de prevalenta locala a diabetului, cat si de gradul de sofisticare a tratamentelor disponibile, precizeaza Organizatia.
In Romania, numarul bolnavilor in evidenta Ministerului Sanatatii in anul 2010 a fost de peste 74 de mii fata de aproape 71 de mii bolnavi din anul 2009, potrivit datelor publicate de minister. Totodata, datele din anul 2010 arata ca incidenta diabetului zaharat este de 319,1 la 100 mii de locuitori.
Semnele diabetului. Cum poate fi recunoscut?
Federatia Internationala a DiabetuluI (FID) a publicat un
ghid care contine informatii legate de diabet si de modul in care poate fi prevenit. FID mentioneaza ca exista trei tipuri principale de diabet. Este vorba de diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent), diabetul zaharat de tip 2 (cu debut la maturitate) si cel gestational (detectat in timpul sarcinii).
Potrivit FID, diabetul insulino dependent poate aparea la persoanele de orice varsta, iar ocazional la copii si tineri. In schimb, diabetul de tip 2 insumeaza 90% din cazurile de diabet, iar diagnosticul se pune, de obicei, dupa varsta de 40 de ani.
FID atrage atentia ca
diabetul de tip 2 poate ramane nedetectat pentru multi ani, iar diagnosticul este pus prin asociere cu complicatiile care apar sau printr-un
test de urina sau
glucoza.
In ceea ce priveste
semnele diabetului, FID precizeaza ca acestea fac referire la:
urinare frecventa, sete excesiva, cresterea apetitului, pierderea in greutate, oboseala, scaderea interesului si a capacitatii de concentrare. Totodata semne ale diabetului pot fi si
starea de voma si durerile de stomac, vederea incetosata, infectiile frecvente, ranile care se vindeca lent, dar si senzatia de furnicaturi in maini sau picioare.
In prezent oamenii de stiinta cerceteaza factorii de risc pentru diabetul de tip I. Ei sustin, totusi, ca
factorii genetici au un rol important in aparitia bolii, la fel ca factorii de mediu, greutatea excesiva sau expunerea la unele infectii virale. Pe de alta parte,
factorii de risc asociati cu diabetul de tip 2 sunt mult mai clari si pot include
obezitatea, sedentarismul, dieta, varsta inaintata, rezistenta la insulina sau
istoricul familial de diabet.
Potrivit Federatiei Internationale a Diabetului, diabetul de tip 1 si 2 sunt
boli cronice, care necesita un control si o monitorizare atente pentru ca altfel pot duce la aparitia unor complicatii, cum ar fi bolile cardiovasculare, afectiuni ale rinichilor, boli ale nervilor si boli ale ochilor.
Desi FID confirma ca diabetul nu se poate vindeca, bolnavii isi pot desfasura viata normal atata vreme cat mentin sub control nivelele de zahar din sange prin
activitate fizica (cel putin 30 de minute in fiecare zi),
scaderea in greutate,
obiceiuri alimentare sanatoase si evitarea fumatului.
De asemenea, Federatia recomanda
controale regulate la picioare si ochi, controlul
tensiunii arteriale si
nivelului glucozei din sange, precum si evaluarea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare si ale rinichilor.
Un
medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice iti poate oferi mai multe informatii despre boala si modalitatea prin care o poti preveni.
Ziua Mondiala a Diabetului, sarbatorita anual
Deoarece diabetul este o boala cronica care afecteaza milioane de oameni la nivel mondial, in fiecare an, in data de 14 noiembrie 2011, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Diabetului, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii si a Federatiei Internationale a Diabetului.
Data de 14 noiembrie este, totodata, ziua de nastere a fiziologului si farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secretia interna a pancreasului si a introdus insulina in terapeutica, in octombrie 1922. Totusi, insulina a fost descoperita in 1921 de romanul Nicolae Paulescu si a presupus salvarea unui numar mare de vieti omenesti in ultimii 80 de ani.
Comentarii articol (10)